Van'daki saldırının talimatını veren netleşti

Van’da HDP ve KESK üyelerini darp ederek gözaltına alan polisler, “Başkanlık sisteminin verdiği yetkiye dayanarak” saldırıda bulunduklarını itiraf etti.

Van’da 10 Ekim Ankara Gar Katliamını protesto etmek amacıyla KESK Şube binası önünde toplanan ve Feqiyê Teyran parkında yapılmak istenen basın açıklamasına saldırıda bulunan polisler, aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu grubu tartaklayarak gözaltına almıştı.

Saldırı gerçekleşmeden önce yapılan görüşmelerde polisler sık sık, “Başkanlık sisteminin verdiği yetki ile hareket ediyoruz” ifadeleri dikkat çekti.

“Başkanlık sisteminin verdiği” yetki ile saldıran polisler, KESK bileşenleri ve HDP’lileri darp ederken aralarında HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede’nin de bulunduğu 16 kişiyi gözaltına almıştı.

Polis saldırısında darp edilen ve gözaltına alınan HDP İl Eş Başkan Yardımcısı Azim Yacan, polislerin kendilerine “Başkanlık sistemi Valiye ve bize bu yetkiyi veriyor” dediğini aktardı.

Yacan şunları ifade etti : “Polisler bize sözlü olarak Van Valisinin Başkanlık Sisteminin getirdiği yetkilere dayanarak 10 Ekim anmasının yasaklandığını tebliğ etti. Biz de basın açıklamasının hak ve özgürlükler kapsamında Anayasal bir hak olduğunu, Valinin yetkisinde bir durum olmadığını belirttik. Ancak hakkımızda açılan soruşturmada polise mukavemet ettiğimiz iddia edildi.”

Gösteri ve toplanma hakkının evrensel bir hak olduğunu ve valinin insafına bırakılamayacağını kaydeden Yacan, “Bu resmen ‘Bizim başkanlık sistemimiz otoriterliktir, demokrasiyi ve bütün özgürlükleri ortadan kaldırıyoruz’ anlamına geliyor. Böylesi bir ülkede ekonomik krizler de, kaoslar da kaçınılmaz olur. Bizler evrensel hukuktan doğan haklarımızı koruyacağız ve mücadele edeceğiz. 10 Ekim katliamının hesabını her platformda soracağız “ ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli HDP, 11 Ekim günü Amed’deki temasları sırasında yaptığı konuşmada, son günlerdeki saldırılar ve gözaltılara dikkat çekerek “ihbar” eden tek kişinin Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söylemişti. Temelli, “Erdoğan’ın konuşmalarından kendine görev çıkaran ve bu zihniyetle hareket eden bir emniyet teşkilatı vardır” demişti.