Yeva filmin yasaklanması protesto edildi

Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenen 16’ıncı Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde Ermenistan-İran yapımı Yeva isimli filmin yasaklanması protesto edildi.

İstanbul Valiliği, Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarını gerekçe göstererek, Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenen 16’ıncı Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde bugün gösterilecek olan Yeva isimli filmin yasaklanması yapılan basın toplantıyla protesto edildi. Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda açıklama festivalin koordinatörü Melek Özman tarafından yapıldı. İzleyicilerden özür dilerek sözlerine başlayan Özman, Yeva isimli filmin bir kadının yaşadığı dramı anlattığını söyledi.

AZERBAYCAN TALEP ETTİ TÜRKİYE UYGULADI

Filmin hiçbir politik mesaj içermeyen Yeva isimli filmin Azerbaycan hükümeti tarafından “Karabağ hassasiyetinin” gerekçe gösterilerek yasaklandığına dikkat çeken Özman, Azerbaycan’ın Dışişleri Bakanlığı’nın aracıyla yasak talebini Türkiye’ye ilettiğini ve filmin İstanbul Valiliği tarafından yasaklandığını aktardı. Türk devleti tarafından konuya ilişkin gösterilen hassasiyeti anlamadığını ifade eden Özman, yasak konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile görüştüğünü belirtti. Filmin başka ülkelerdeki festivalde gösterilmemesi için Azerbaycan hükümetinin birçok girişimi olduğunu ancak bu yasağının bir tek Türkiye tarafından kabul gördüğüne işaret eden Özman, “Eski günlerde değiliz. Masa başında kimse filmi yasaklayamaz. Burada bu film masa başında yasaklanmıştır. Biz bu filmi yayınlayamıyoruz. OHAL nedeni ile de tam ayrıntılı bilgi alamıyoruz” diye konuştu.

‘AZERBAYCAN FİLMİ İZLEMEDEN YASAKLADI’

Sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan ise, filmin Yeva isimli kadının Ermenistan’da eşinin ölümü sonrası, çocuğuyla yurt dışına gitmek isterken eşinin ailesi tarafından gördüğü baskıyı anlattığını belirtti. Filmin bu şekilde yasaklanabileceğini hiç düşünmediklerini Taşçıyan, filminde hiçbir şekilde hiçbir hakaret, kötü söz, politik mesaj olmadığını vurgulayarak, zaten ayrımcılığa karşı olduklarını ifade etti. Bir gazetecinin “Bu yasağın kadın bakış açısına konulan bir yasak olarak okunabilir mi?” Sorusuna ise Taşçıyan verdiği cevap dikkat çekiciydi. Taşçıyan Azerbaycan’ın film izlenmeden yasaklamaya çalıştığını belirtti.