Zirngast’in gözaltına alınmasına Viyana’dan sert tepki

“Kobanê Kuşatması’ kitabının yazarlarından olan Avusturyalı gazeteci ve aktivist Max Zirngast dün Ankara’da gözaltına alındı. Viyana hükümeti ve gazeteci kuruluşları Zirngast’ın derhal serbest bırakmasını talep etti.

Erdoğan rejimi Avrupalı bir vatandaşı daha rehin aldı. Avusturyalı gazeteci ve aktivist Max Zirngast’in dün sabah Ankara’da gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltı haberi Zirngast’ın çalıştığı “re:volt” adlı derginin sosyal medya hesabından duyuruldu.

Türkiye’de bütün karşıt seslerin bastırılmaya çalışıldığı, ancak bunun başarılamayacağını belirten dergi, Zirngast’in Türkiye’de yaşadığını, özgürlük ve demokrasi için mücadele ettiğine dikkat çekti.

Avusturya Haber Ajansı (APA)’ya konuşan Avusturya Dışişleri Bakanı sözcüsü Thomas Schnöll ise Zirngast’in durumuna ilişkin Türk devlet yetkileriyle temasa geçtiklerini söyledi. Sözcü Schnöll ayrıntılı bilgi vermekten kaçınırken, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Zirngast'ın derhal serbest bırakılmasını talep etti.

RSF’nin Avusturya şubesinin başkanı Rubina Möhring, farklı görüşlerin tutuklama ve baskı siyasetine neden olmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Fakat görüyoruz ki Türkiye’de bunun tam tersinin yaşanıyor, farklı düşüncelere korku her geçen artıyor.”

‘KÜRTLERİ YAZMAK SUÇ DEĞİL’

Avusturyalı Gazeteciler Derneği (ÖJC) Başkanı Fred Turnheim ise Zirngast'ın gözaltına alınmasına sert tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Turnheim “Erdoğan’ın artık bir rehinesi daha var. Erdoğan’a şunu söylüyoruz; AKP ve Kürtlere ilişkin araştırma yapmak suç değil, bu bir gazetecilik görevidir. Arkadaşımız derhal serbest bırakılmalı” çağrısını yaptı.

2015 yılında Almanca yayınlanan “Kobanê Kuşatması” adlı kitabının yazarları arasında yer alan Max Zirngast’in ODTÜ’de akademik çalışmasını yapmak için Türkiye’de bulunduğu belirtiliyor.