Şeker ve KOAH hastası Hanife Arslan tahliye edilmiyor

76 yaşındaki hasta tutsak Hanife Arslan’ın durumu giderek ağırlaşıyor. Kızı Reyhan Ören, annesinin derhal tedavi edilmesi gerektiğini söyleyerek, "ATK ve hastane suç işliyor" dedi.

Hanife Arslan, ilk olarak 2017'de tutuklandı. 9 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Cezanın onaylanmasıyla geçen yıl tekrar tutuklanan Hanife Arslan, 20 ayı aşkın süredir cezaevinde tutuluyor. Kızı Reyhan Ören, annesinin sağlığının daha kötüye gitmemesi için bir an önce tahliye edilmesi ve tedavisinin dışarıda yapılmasını gerektiğini söyledi.  Reyhan Ören, annesinin 20 aydır Van T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutulduğunu belirtti.

‘ANNEM TEDAVİ EDİLMİYOR’

Annesinin 40 yıldır şeker hastası olduğunu söyleyen Reyhan Ören, “Bu hastalık nedeniyle damarları esnekliklerini yitirdi. Yine hipertansiyon hastalığı da bulunuyor. Defalarca tansiyon ve kalp ağrısı için hastaneye götürülmüş. Ama hastane doktoru,  tek bir sefer bile annemin sorununu dinlememiş, sadece Troponine ve EKG sonuçlarına bakıp 'kalp krizi geçirmiyor' diyerek annemi çözümsüz ve tedavisiz bir şekilde cezaevine geri göndermiş. Yine annem dizlerindeki hastalıktan dolayı çömelemiyor. Annemin kolunda daha önce hiç görmediğimiz, ceviz büyüklüğünde bir apse çıktı. Yine süreç boyunca yeterli tedavi yapılmadığından yara iki buçuk aydan fazla bir süre irin akıtır vaziyette kaldı. Annemin koluna düzenli pansuman yapılmadığı için kolundaki apsenin üstünü 'tıbbi maske' ve ıslak mendil ile kendi imkânıyla sarmak zorunda kaldı” dedi.

‘ATK VE HASTANE SUÇ İŞLİYOR’

Annesinin bir diğer hastalığının da KOAH olduğunu ifade eden Reyhan Ören, şöyle konuştu: "Tutuklandığı ilk süreçte cezaevinde koronavirüse yakalanmıştı. Annemin hastalığı da korona sonrası düşen akciğer kapasitesi nedeniyle kronik olarak çok daha kötü hale geldi. Cezaevinde temiz hava olmaması ve kendine gereken bakımı yapacak fiziksel sağlığı da olmadığından, şu an annem sürekli ve ağrılı kuru öksürük ve göğüs ağrısı yaşamaktadır. Gardiyan ve doktorların keyfi tutumları annemin tedaviye erişememesi ve sağlık ve genel durumunun geri dönüşü olmaz şekilde bozulmasına yol açmıştır ve hâlâ aynı süreç aynı şekilde işletilmeye çalışılmaktadır. ATK ve hastane verdikleri raporlarla suç işlemekte, doktorlarca taraflı ve eksik, yanlış veriliyor. Bizi tekrar tekrar ATK ve hastane raporlarına yönlendirip, sonra da 'raporlarda cezaevinde kalabilir denmiş' diye o raporları referans göstermeleri işkencedir. Bunu kabul etmiyoruz. Durumunun daha kötüye gitmemesi için annem bir an önce tahliye edilmelidir.  Annemin tedavisi edilmesi ve iyileşmesi cezaevleri şartlarında mümkün değil.  Annem, hastalığının iyice ilerlememesi için acilen tahliye edilmelidir."