8. Kadın Sanat ve Kültür Festivali düzenleniyor

Bu yıl ‘Jin Jiyan Azadî Kültürüyle Sanat Devrimini Öreceğiz’ sloganıyla yapılacak olan 8. Kadın Sanat ve Kültür festivali, 1-2 Mart’ta Qamişlo’da düzenleniyor.

Rojava Devrimi’nin ardından halkların kültürünü yansıtan festivallere de ağırlık verildi. Kadın Kültür ve Sanat Festivali de kadınların sanatlarını ve el emeklerini sergilediği bir festival. Cizre Bölgesi Kültür Kurulu öncülüğünde ve kültür ve sanat komitelerinin desteğiyle gerçekleştirilen festival, her yıl 8 Mart’ın yaklaşmasıyla birlikte yapılıyor. 2 gün sürecek olan festival için 2 ayı aşkın bir süredir hazırlık yapılıyor.


Qamişlo’daki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen Kadın Kültür ve Sanat Festivali için belirlenen slogan ise, ‘Jin Jiyan Azadî Kültürüyle Sanat Devrimini Öreceğiz’. Kadının emeği ve sesi olacak festival, 18 yaş ve üstü olan kadınların katılımıyla gerçekleşecek. Sergilenen eserlerin ise Kürtçe, Arapça ve Süryanice olması gerekiyor. 6 Şubat’ta gerçekleşen depremden kaynaklı festival programında değişikliğe gidildi ve folklor, müzik gibi eğlence içerikli sanatsal etkinliklerin sergilenmesi iptal edildi.

Hikâye, şiir ve makalelerin sergileneceği Kadın Kültür ve Sanat Festivali’nde katılımcılar sadece bir eserle katılacak ve eserin başka bir yerde sergilenmemiş, çevrilmemiş olması gerekiyor. El sanatlarının da sergileneceği festivalde, kadınlar çizdikleri tabloları ve el emeği olan sanatlarını halka sunacak. Kuzey ve Doğu Suriye’den ve Başûrê Kurdistan Bölgesi’nden yapılan başvurular, 24 Şubat’ta sona erdi.

AMACIMIZ KADINLARA DESTEK OLMAK

Festivale ilişkin bilgiler veren Kuzey-Doğu Suriye Edebiyat Divanı Üyesi Botan Hoşê, “8. festivale doğru gidiyoruz. Geçen her yıla göre bu yıl daha coşkulu bir şekilde hazırlık yapıldı. Festivale başvurular her yıla göre daha iyiydi. Esas amacımız kadınlara destek olmak. Kadınlara nasıl maddi ve manevi yardımcı olabiliriz diye düşündük. Kadının hem edebi hem de sanatsal açıdan ilerleme kaydetmesi de hedeflerimiz arasında. Yaşanan depremi, YPJ’nin kahramanlığını ve Rojava Devrimi’ni anlatan tablolarımız var. Tüm kadınlar halka eserlerini sergileyecek ve iki günün ardından ödüller verilecek. İlk gün hikâye, makale ve şiirler okunacak. Ardından ‘Berbû’ adlı film izlenecek. Zaten el sanatları bir öğün açık olacak. Satışlar da olacak. Yarışmada birinci, ikinci ve üçüncü olan kadınlara günün sonunda ödüller verilecek. Hazırlık Komitesi’ne bağlı olan Değerlendirme Komitesi tarafından katılımcıların puanlarıyla ilk üç kadın belirlenecek” diye konuştu.

Kadın emeği ve Rojava Devrimi sonucunda festivalin gerçekleştiğini kaydeden Botan Hoşê, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Kadınların yazma kabiliyeti hep ön plandadır. Duygu yüklü özellikleriyle hayata bakış açıları, hayatı kadının duygularıyla örmede her zaman öndeler. Kadınlar bir araya gelerek sanat devrimini örecek.”