8 Mart etkinlikleri: Bir özgürlük olacaksa kadınların öncülüğünde olacak

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında birçok kentte bir araya gelen kadınlar, "Bir özgürlük olacaksa kadınların öncülüğünde olacak" mesajını verdi, İmralı tecridini protesto etti.

Wan'da Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), 8 Mart eylem ve etkinlikleri kapsamında, kadın mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarını ziyaret etti. Yenimahalle Mezarlığı’ndaki ziyarete, MEBYA-DER Eşbaşkanı Hanım Kaya’nın yanı sıra, TJA, DEM Parti ilçe belediye eşbaşkan adayları, DEM Parti ilçe örgütü yöneticileri ile çok sayıda kadın katıldı.

Hanım Kaya, "Kürt halkının, kadınların özgürlüğü için yaşamını yitiren arkadaşlarımızın mezarı başında söz veriyoruz; onların hayalini özgür Kurdistan’da gerçekleştirene kadar mücadele edeceğiz” dedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayan Hanım Kaya, “Kürt Önderi üzerindeki tecrit, kadının, gencin üzerindeki tecrittir. Kadınların katledilmesinin nedeni bu tecrittir. Kadınlar özgür olunca her şey özgür olur. Kadınların öncülüğünde özgürlük olacak” ifadelerini kullandı.
TJA, Qelqelî (Özalp) ilçesinde kadın buluşması gerçekleştirdi. DEM Parti Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal ile Qelqelî Belediye Eşbaşkan adayı Sakina Kutpınar’ın yanı sıra çok sayıda kadın buluşmaya katıldı.
Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, kadınların “Jin, jiyan, azadî” felsefesiyle direndiklerini belirtti. Şedal, 8 Mart’ta Musa Anter Parkı’nda düzenleyecekleri, “Büyük Kadın Mitingi”ne katılım çağrısında bulundu.
Kadınlar, Kürtçe stranlar eşliğinde uzun süre halay çekti.


İSTANBUL
Beyoğlu’nda bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi’nde (MKM), tutsak kadınların çizimlerinden oluşan "Umut Sergisi" açıldı. DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eşbaşkan adayı Meral Danış Beştaş'ın yanı sıra çok sayıda kadın sergi açılışına katıldı. İBB Eşbaşkan adayı Meral Danış Beştaş, "Çok büyük bir emek var, büyük bir sanatsal güç var, büyük bir özgürlük duygusu var. Çizimleri yapan tutsak kadınlar sadece fiziksel özgürlüklerinden yoksun. Duvarlar aramızda görünmez olmuş. Biz kadınlar olarak ister içeride, ister dışarıda, nerede olursak olalım özgürlük mücadelesi direncimizi asla yitirmedik. Cezaevlerinde aylardır açlık grevleri devam ediyor. Cezaevlerinde tutsaklar tüm olumsuz koşullara rağmen sadece bedenleriyle büyük bir direniş yürütüyorlar" ifadelerini kullandı.

 
AMED
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), 8 Mart kapsamında Ofis semtinde bulunan PTT'den tutsak gazetecilere kart ve kitap gönderdi. MKG Başkanı Rosa Metîna'nın da aralarında olduğu kadın gazeteciler, gönderdikleri kartlara 8 Mart'a dair mesajlarını yazdı.

 
ŞIRNEX
Kadın Kültür Sanat Edebiyat Derneği (KASED) ve TJA, 8 Mart kapsamında Silopiya (Silopi) ilçesine bağlı Bêspin (Görümlü) beldesinde kadın şöleni düzenledi. Şölene çok sayıda kadın katılırken, Kürt kültüründe önemli bir yere sahip olan destar ile (el değirmeni) buğday öğüten ve klam söyleyen kadınlar renkli görüntüler oluşturdu. Daha sonra kazanlarda pişirilen yemekleri hazırlayan kadınlar “yeryüzü kadın sofrası” kurdu.
Şölende, KASED üyeleri, İran devleti tarafından idam edilen Kürt kadınlarının direnişini ve "jin, jiyan, azadî" felsefesini konu alan bir tiyatro oyununu oynadı. DAİŞ’in karanlık zihniyetini simgeleyen siyah çarşafların atılmasının konu edindiği oyun ilgiyle izlendi. 
 

ADANA 
Adana Kadın Platformu, eski Cumhuriyet PTT'si önünde açıklama yaptıktan sonra tutsak kadınlara dayanışma kartları gönderdi. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde konuşan Selma Çınkır, 9 Mart saat 15.00'de Kasım Gülek Köprüsü'nden Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yapacakları yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. Selma Çınkır, "Kadınların sesini, sözünü, eylemini çoğaltarak hep birlikte bu karanlığı aşacağız" dedi. Açıklama sonrası kadın tutsaklara dayanışma kartları gönderildi.