Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Çocuk istismarı da istismar ediliyor

İHD İstanbul Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Barış Demir, çocuk katliamlarının idam cezasını geri getirmek için kullanıldığını söyledi.

Eylül’ün ve Leyla’nın katledilmesi ile çocuk istismarı yeniden Türkiye’nin gündemine oturdu. Kadın ve çocuklara karşı işlenen suçları değerlendiren İHD İstanbul Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Barış Demir, “İdam ve hadım tartışılıyor ama soruna gerçek bir çözüm arayışından söz edemeyiz. Çocuk katliamlarını idam cezasını geri getirmek için kullandıklarını söyleyebiliriz” dedi.

Ankara’da Eylül, Ağrı’da ise Leyla… Eylül ve Leyla’nın kaçırıldıktan sonra katledilmelerinin şokunu atlatamayan toplum, başka çocukların kaçırılmasına da şahitlik ediyor. Kayıp çocuklara dair açıklanan son resmi istatistik 3 yıl öncesine ait. Bu verilere göre Türkiye'de 5 binin üzerinde çocuk kayıp. Kaçırılan çocuklarla birlikte her geçen gün çocuk istismarı artıyor. HDP'nin de defalarca Meclis'e sunduğu önergeler, AKP'nin çoğunluğuyla reddedildi. Sosyal medya ve sokağın bir kısmının dilinde ‘idam’ talepleri çoğalsa da diğer kısım çocuklara yaşatılan katliamın sorumlusu olarak hükümeti görüyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Barış Demir ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Üyesi Gülsüm Kav'a artan çocuk istismarlarını ve kadınlara dönük saldırıların seçimden hemen sonra yeniden artış göstermesini sorduk.

ERİL DİL TETİKLİYOR

Demir, kullanılan eril dilin kadın ve çocukların hayatına yüksek oranda şiddet olarak yansıdığını kaydetti. Demir, tartışılan ‘idam ve hadım’ konusunu ise “İdam ve hadım tartışılıyor ama soruna gerçek bir çözüm arayışından söz edemeyiz. Bu talepler çocuklara cinsel istismarı ve katliamları önlemekten çok uzak. Birincisi bu cezalar suç işlendikten sonra uygulanan cezalar ve bir engelleme yok. İkincisi ise bu cezaların caydırıcılık sağlama konusunda başarısız olduğu biliniyor. Kimse çocukların bir daha böyle şeyler yaşamamaları için bir öneride bulunmuyor” şeklinde değerlendirdi.

HÜKÜMET İDAM İÇİN KULLANIYOR

Demir, hükümetin çocuk istismarlarını bahane ederek idamı getirmek istediğine dikkat çekti. “Çocuk katliamlarını idam cezasını geri getirmek için kullandıklarını söyleyebiliriz” diyen Demir, seçim çalışmaları sırasında miting alanlarında ve şimdi sosyal medyada idam talebinin giderek büyük bir kitle tarafından dillendirildiğini söyledi. İHD olarak, yaşam hakkına doğrudan müdahale ve devlet eli ile işlenen idam-cinayet cezasına karşı olduklarının altını çizen Demir, yetkililerin söylemlerinin toplumda ciddi bir karşılık bulduğunu ve 16 yıllık bir iktidar sürecinde kadın ve çocuklara yönelik saldırılarda artış yaşanmasının nedenlerine inmek gerektiğini belirtti.

İKTİDAR ERKEKLERİ CEZARETLENDİRİYOR

Kav ise muhafazakâr iktidarların onaylanmasının kadınları olumlu etkilemediğini ifade etti. Seçimlerden hemen sonra kadınlara yönelik saldırıların yükseldiğine işaret eden Kav, şunları savundu: “AKP’nin onay aldığı daha önceki seçimlerden sonra, tipik biçimde sanki erkekler nefesini tutmuş seçimin bitmesini beklemiş gibi, seçim kendileri lehine sonuçlanır sonuçlanmaz kadın cinayeti işlemeye başlıyor, kadına yönelik diğer suçlar artıyor. Çünkü net olarak erkekleri kayıran bir iktidarın kazanması çok normal olarak erkekleri cesaretlendiriyor.”