Êzidî ve Arap kadınlar komploya karşı ortak inisiyatif kuracak

Şengal’de, TAJÊ (Êzidî Özgür Kadın Hareketi) ve Arap Kadın Meclisi tarafından öncülük edilen çalıştay, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü ve 15 Şubat Uluslararası Komplosu'nu ele aldı.

"Jin, Jiyan, Azadî ile Önder Apo’nun Fiziki Özgürlüğünü Garanti Altına Alacağız" şiarıyla düzenlenen etkinliğe, Arap ve Êzidî 160 kadın ile Irak'tan çok sayıda misafir katıldı.

Çalıştayda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın eski avukatı Newroz Uysal da İmralı tecride, işkence ve soykırım sistemine dair bilgiler paylaştı.

Çalıştayda ele alınan konular arasında, Abdullah Apo'ya yönelik gerçekleştirilen komplonun amaçları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın komplocu güçlere karşı direnişi, kadın özgürlüğü, İmralı tecridi ve Şengal'in özerkliği bulunuyordu.

Suham Şengalî'nin moderatörlüğünde gerçekleşen dört ayrı seminerin ardından, katılımcılar sorularını dile getirdi.

Tartışmaların sonunda, çalıştayın sonuç bildirgesi Arap Kadın Meclisi Üyesi Fatime Mustafa ve TAJÊ Diplomasi Komitesi Üyesi Suham Şengalî tarafından okundu.

Sonuç bildirgesinde, 15 Şubat 1999'daki Uluslararası Komplo'ya karşı duyulan öfke vurgulanarak, "Güneşimizi Karartamazsınız" şiarıyla ateşten çember olan şehitler saygıyla anıldı.

Sonuç bildirgesinde öne çıkan ifadeler şu şekilde:

“Önder Apo’ya yönelik 15 Şubat 1999’da geliştirilen ve 25 yılını tamamlayan Uluslararası Komplo’yu büyük bir öfkeyle bir kez daha kınıyoruz. Komploya karşı ‘Güneşimizi Karartamazsınız’ şiarıyla ateşten çember olan şehitleri saygıyla anıyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz çalıştayda Önder Apo’ya yönelik gerçekleştirilen Uluslararası Komplo’nun amaçlarını geniş bir yelpazede tartıştık. Yine çalıştayda Önder Apo’nun komplocu güçlere karşı geliştirdiği direnişi ele aldık..."

Çalıştayın katılımcıları, Abdullah Öcalan’ın düşünce, direniş ve felsefesini tartışarak ortak bir inisiyatifin kurulması ve Uluslararası Komplo'ya karşı mücadelenin büyütülmesi konusunda karar aldı.

Ayrıca, Êzidî kadınları olarak kendilerini Abdullah Öcalan’a karşı borçlu hissettiklerini ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü kendi özgürlükleri olarak kabul ettiklerini belirterek, İmralı tecrit sistemini yıkmak için kararlı bir şekilde çalışacaklarını ifade ettiler.

Sonuç bildirgesinde ortak bir inisiyatifin kurulması konusunda şunlar ifade edildi:

1- Êzidî kadınları olarak kendimizi Önder Apo’ya karşı borçlu hissediyoruz. Önder Apo’nun özgürlüğünü kendi özgürlüğümüz olarak kabul ediyoruz. Bizler DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği fermanda kaçırılan, katledilen ve köle pazarlarında satılan Êzidî kadınlarının intikamının Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün ve Şengal’in özerkliğinin sağlanmasından geçtiğine inanıyoruz.

2- İmralı tecrit sistemini yıkmak, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamak ve Özerk Şengal’i inşa etmek için tüm alanlarda çalışmalar sürdüreceğiz. Êzidî Özgür Kadın Hareketi ve Arap Kadın Meclisi olarak bu çalıştayda yapacağımız çalışmaların ilke ve ölçülerine Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü tüm çalışmaların temeli haline getirdik.

3- Çalıştayın en önemli yanı Önder Apo’nun düşünce, direniş ve felsefesini tartışmak oldu. Êzidî ve Arap kadınlar olarak Önder Apo düşüncesinin Irak’ın tümüne yayma konusunda yapacağımız çalışmaları tartıştık.

4- Uluslararası Komplo’ya karşı mücadeleyi büyütmek için Êzidî ve Arap kadınlar olarak ortak bir inisiyatif kurulacak ve çalışmalara başlanacak.

5- Önder Apo, Êzidî inancını yaşayıp korunmasının Şengal’e geri dönüşlerle mümkün olabileceğini savunmaktadır. Bizler de halkımızın Şengal’e geri dönüşlerini daha üst düzeyde sağlamak için çalışmalara başlayacağız.

Buradan bir kez daha Êzidî Özgür Kadın Hareketi ve Şengal Arap Kadınlar Konseyi olarak, tüm özgürlükçü halklara, kadın örgütlerine ve derneklere ‘Önder Apo’ya Özgürlük’ hamlesine katılma çağrısında bulunuyoruz. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğüne kavuşma zamanı gelmiştir.”