Êzidî ve Arap kadınlardan ‘Önder APO’ya özgürlük' çalıştayı

Êzidi ve Arap kadınların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlediği çalıştay Şengal’de başladı. Açılışta, "Êzidî ile Iraklı kadınları, kendilerinin ve Önder Apo’nun özgürlüğünü sağlayana dek birliği güçlendirmeye çağırıyoruz" denildi.

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) ve Şengal Arap Kadın Meclisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komploya karşı Şengal’de 160 Êzidî ve Arap kadının katılımıyla bir çalıştay düzenliyor. Çalıştay, kadın özgürlük mücadelesi ve 74 fermanın tüm şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Êzidi Genç Kadınlar Birliği ve YJŞ savaşçıları da çalıştaya ‘Jin, jiyan azadî ile Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayacağız” sloganıyla katıldı.
Çalıştayın düzenlendiği salona Abdullah Öcalan’ın posterleri ile ‘Önder Apo’ya özgürlük’, ‘Şengal’e özerklik’ ve ‘Faşizm ve tecrit artık yeter’ yazılı pankartlar asıldı.

Çalıştaya çok sayıda Iraklı kadın aktivist ve sivil toplum örgütü üyesi ile Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığından Şehrazat Qasim Xelef, Misan’dan Gazeteci İman Qasim, Nasıriye’deki Sivil Örgütler Başkanı Hamayi El-Ziyadi, Aktivist Nur Şemari, Aktivist Leyla Şerifi ve Bidur Cerah katıldı.

Açılış konuşması TAJÊ Sözcüsü Riham Hico tarafından yapıldı. Riham Hico, şunları söyledi:

"25 yılı geride bırakan uluslararası komployu düzenleyen güçlerin Ortadoğu’daki sorunları derinleştiren güçlerle aynı olduğunu biliyoruz. Bu güçlerin halklar arasındaki çatışmalar, ırkçılık, cinsiyetçilik ve toprakların yağmalanmasından kar sağladığı herkes tarafından bilinmektedir. Bu nedenle de bölgedeki savaşı sürekli derinleştiriyorlar.

Önder Apo şahsında toplumu soykırıma uğratıyor, Ortadoğu’daki sorunların çözülmesine izin vermiyorlar. Ortadoğu ve Kurdistan’daki sorunların çözüm anahtarı Önder Apo’dur. Önder Apo’nun sunduğu çözümler bölge üzerindeki hedeflerinin gerçekleşmesine izin vermiyor. Demokratik ulus ve kadın özgürlüğü paradigması, halklara ve uluslara duyulan sevgidir. Tam da bu nedenlerden dolayı komplo ile Önder Öcalan’ı safdışı bırakmayı amaçladılar.

Komplonun üzerinden geçen 25 yıl boyunca akıl almaz bir işkence sistemi yürütüldü. Türk devleti, tecridi ağırlaştırmak için tüm kirli yöntemlere başvuruyor. İmralı’da yaşanacak her türlü durumdan CPT başta olmak üzere tüm uluslararası devletler sorumludur. İnsanlık dışı bu işkence karşısında sessiz kalan devletler işlenen suçların ortağıdır.

TAJÊ olarak çatışmalı bu ortamda demokratik ulus fikri altında bir araya gelmenin oldukça anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Irak’taki tüm bileşenler olarak bugün burada Önder Apo sayesinde toplandık. Önder Apo sayesinde örgütlendik, kendi kendimizi yönetebilecek ve savunabilecek duruma geldik. Önder Öcalan özgürlüğüne kavuşana dek mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Êzidî ile Iraklı kadınları, kendilerinin ve Önder Apo’nun özgürlüğünü sağlayana dek birliği güçlendirmeye, ortak mücadeleyi büyütmeye ve komploculara karşı örgütlü mücadele yürütmeye çağırıyoruz.”
TAJÊ Diplomasi Komitesi Üyesi Suham Şengali’nin moderatörlüğündeki çalıştay akşam saatlerine kadar devam edecek.

ÇALIŞTAY PROGRAMI

Çalıştayda Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployu ve nedenlerini değerlendirdiği sinevizyon gösterimi yapılacak. Ardından 4 seminer düzenlenecek. TAJÊ adına Lava Şengali, Arap Kadın Meclisi adına Fatma Mustafa, YJŞ adına Aven Tekoşer, Êzidî Genç Kadınlar Birliği adına Avesta Êzidî ve Iraklı misafirler adına Bidur Cerah adına konuşma yapılacak.

Seminerlerin ardından çalıştayda öne çıkan görüş ve öneriler tartışılacak, daha sonra ise çalıştayın sonuç bildirgesi açıklanacak.