İngiliz Parlamentosu önünde bir süfrajet heykeli

İngiliz Parlamento Sarayı önündeki “Parliament Square”a ilk kez bir kadın heykeli yerleştirildi.

Millicent Fawcett’in heykeli Churchill, Mandela, Abraham Lincoln et eski İngiliz Başbakanları’nın yanındaki yerini aldı. İlk kez bir kadın silueti, Parliament Square’a yerleştirildi.

Başbakan Theresa May, bir süfrajet olan Fawcett anısına yaptığı konuşmada “Millicient Fawcett olmasaydı ben Başbakan olamazdım” dedi. Heykelin açılışında Theresa May’in yanında Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da yer aldı. Khan, bunun tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Millicient Fawcett, 1847’de doğdu. Tüm yaşamı boyunca ensest ve çocuklara yönelik korkunç uygulamaların yasaklanması için mücadele etti. Eğitim ve kadın haklarını savundu. Fawcett özellikle ünlü Cambridge üniversitesinde kadınlara ayrılan ikinci kolej Newnham College’in açılışına katkıda bulunmuştu.

Bir kadın tarafından tasvir edilen bronz heykel, Millicent Fawcett’i temsil ediyor. Fawcett’in elinde ise üzerinde “Cesaret her yerde cesareti çağırır” yazılı bir bayrak dikkat çekiyor. Fawcett, bir konuşması sırasında bu cümleyi kullanmıştı.

Yakın zamanda başka bir süfrajetin daha Millicient Fawcett’in heykeli ile buluşabileceği belirtiliyor. Hükümetin onay vermesi halinde Emmeline Pankhurst’un heykeli de dikilecek. Pankhurst’un mevcut durumda Victoria Park’ta bir heykeli var.

Süfrajet (Suffragette) kavramı, basit bir tanımla 1903 yılında kurulan “Women's Social and Political Union” aktivistlerini ifade ediyor. Bu örgüt, Birleşik Krallık’ta kadınların oy kullanma hakkını savunuyordu. Geniş anlamıyla, bu ülkede kadın haklarını savunan tüm kadınlar için süfrajet tanımı kullanılıyordu. 1918’de İngiliz kadınları 30 yaşından itibaren oy kullanma hakkı elde etti. Erkekler 21 yaşından itibaren oy kullanabiliyordu. Oy kullanma yaşındaki eşitlik 1928 yılında 21 yaş ile sağlandı.