İran’da bir yılda 37 bin kız çocuğu zorla evlendirildi

İran’da geçen yıl 15 yaşın altında en az 37 bin kız çocuğunun evlendirildiği bildirildi.

İran Parlamentosu kadın komisyonu sorumlusu Pervaneh Salahşori, “İstatistikler, geçen yıl içerisinde 37 bin küçük kızın 15 yaşına varmadan evlendiğini gösteriyor” dedi.

Salahşori, “15 yaş altı kızların evliliği bir çok soruna yol açıyor: boşanma ve dul kalma bu sorunları ağırlaştırıyor” diye ekledi.

İrna haber ajansına göre Salahşori, “Kızların yaşamlarının ilk yıllarındaki evlilik onları ani bir şekilde yetişkin bir yaşamın içerisine koyuyor ve sonuç olarak, yaşam için gerekli eğitim ve tecrübeden yararlanamıyorlar” diye konuştu.

Geçen yıl boşanmaların da 175 bin ile en yüksek düzeye ulaştığını belirten Salahşori, “İstatistiklere göre, ülkede 2.5 ila 5 milyon kadın tek aileli durumda yaşıyor. İş sahibi olmamaları ve gerekli hizmetlerden yararlanmamaları, onlara çok zarar veriyor” şeklinde konuştu.

Mayıs ayı başlarında başkent Tahran’daki çocuk evliliklerine ilişkin de bir istatistik açıklanmıştı. İsna haber ajansına göre İran Ulusal Nüfus Kayıt Kurumu, sadece başkent Tahran’da 2017 yılında toplam 1.481 çocuğun evlendirildiğini belirtti. Bunların 1.463’ünün kız çocuklarından oluştuğu kaydedildi.

İran’da çocuk yaşta evlilikler, özellikle devlet teşvikleri ile büyük bir sorun olarak duruyor. İran’da çocuk haklarını koruyan bir sivil toplum örgütü, 2009 yılında 15 yaşın altında 43.459 kız çocuğunun evlendirildiğini rapor etmişti.

Ekim 2013 yılında, Devrim Muhafızları Konseyi, bir babanın evlatlık edindiği kızı ile 13 yaşından itibaren evlenebilmesine izin verdi. Şah döneminde de bu böyleydi. 1979’daki İslam devrimi ardından kız çocukları için evlilik yaşı 13’e, erkek çocukları için 15 indirilmişti. O tarihten beri her yıl binlerce çocuk evlendiriliyor. Evlatlık edilen kız çocuklarıyla evlilikler, yasal düzenlemeden önce de vardı.