İran iş pazarında kadına yer yok!

İran’da resmi istatistiklere göre, 2017 yılında kadınların iş pazarındaki yeri sadece yüzde 16.8 olarak kayda geçti.

İran’da kadınların iş pazarına katılım oranına ilişkin istatistikler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na dayanıyor. Bu kapsamda İran İstatistikler Merkezi her yıl, iş gücüne ilişkin araştırma sonuçlarını yayınlıyor. Merkez, 2008 ile 2017 arasındaki 10 yılda çalışma pazarının durumunu değerlendiriyor.

İstatistikler, iş pazarında erkekler ile kadınlar arasındaki eşitsizliğin ne kadar büyük olduğuna ışık tutuyor. Sözkonusu dönem içerisinde erkeklerin iş pazarına erişiminin, kadınlara göre dört kat daha fazla olduğu anlaşılıyor.

Irna haber ajansında yer alan istatistiklere göre 10 yıllık dönem itibariyle erkeklerin iş pazarına katılımı ortalama yüzde 63 olarak gerçekleşirken, kadınlarda bu oran yüzde 14 olarak dikkat çekiyor. İran’da çalışan her 100 kişiden 84’ü erkek, sadece 16’sı kadınlardan oluşuyor.

Aynı istatistiklere göre 2017 yılında erkeklerin iş pazarındaki yeri yüzde 71.4 olurken, kadınların iş pazarına katılımı yüzde 16.8 olarak kayda geçti.

Tüm bu veriler, iş pazarına erkeğin hakim olduğunu gösteriyor. Eğitim düzeyleri ele alındığında da iş pazarındaki eşitsizlikte bir değişim olmadığı gözleniyor. Toplumda genel eğitimden geçenlerin yüzde 46’sı kadınlardan oluşmasına rağmen, iş pazarına erişimde bu kadınların oranı sadece yüzde 9. Diğer bir ifadeyle her 100 eğitimliden sadece 10’u kadın.

Yüksek eğitim görenler grubunda, kadınların iş pazarındaki yeri yaklaşık yüzde 37 şeklinde gerçekleşiyor. Bu grupta da kadınların oranı, erkeklerin yarısına denk geliyor.