İslahiye'de 8 Mart etkinliği: Yasımız mücadeleye dönüşecek

TJA ve HDP Kadın Meclisi, İslahiye'de 8 Mart kapsamında depremzede kadınlarla buluştu. Buluşmada, "Yasımız mücadelemizi büyütecek" denildi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla depremde yıkımın yaşandığı Dîlok’a bağlı İslahiye ilçesindeki Kriz Koordinasyon Merkezi önünde açıklama yaptı.

Etkinlikte HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Wan Milletvekili Muazzez Orhan ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran’ın yanı sıra birçok parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi yer aldı.  

'KÜRT VE KADIN DÜŞMANI İKTİDAR...'

HDP Parti Meclis (PM) üyesi Beybun Aslan, 8 Mart'ı Kurdistan, Türkiye ile Suriye'de büyük yıkımlara neden olan depremlerden kaynaklı büyük bir öfke ve acı ile karşıladıklarını aktardı. "Yasımızı, mücadelemizi büyütmek için bir sebep olarak kullanacağız" diyen Aslan, "Ne yazık ki politikaları savaş, Kürt ve kadın düşmanlığı üzerine kurulu bu yozlaşmış iktidar, depremin olduğu şehirlerde çıkarlarını koordine etmekten başka bir şey yapmadı. Halktan ve halkın sorunlarına çözüm bulmaktan uzak olan cinsiyetçi iktidar, sorunun sadece koordinasyon değil, aslında halktan uzaklığı ve düşmanlığı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Depremin sonuçlarının bu kadar şiddetli olmasının tek nedeni mevcut savaş gerçeğidir" dedi.

'YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ'

Topluma karşı verilen savaşta, yine toplumun kaynaklarının kullanıldığını aktaran Aslan, şunları söyledi: "Bu nedenle felaket günlerinde kapitalist girişimciler oldular. Bu depremde binlerce insanı katleden, can veren ataerkil ve egemen bilinç enkaz altında kaldı. Bu da onların doğa olaylarına hazırlıklarının olmadığını gösteriyor. Kadın hareketi ve kadın sivil örgütlerinin sosyal sorumluluk bilinciyle depremin olduğu yere 3 saatte ulaştığı biliniyor. İş ve faaliyetlerine büyük bir inanç ve eşit bir yaklaşımla başlamıştır. Bundan sonra da TJA olarak depremin olduğu tüm şehirlerde kadınların desteğiyle birlikte hayatı yeniden inşa edeceğiz. Şehirlerimizi, tek bir kadını veya erkeği diktatörün vicdanına bırakmayacağız.”

'DAYANIŞMAYI BÜYÜTECEĞİZ'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, depremin ilk gününden beri sahada depremzedeler ile birlikte dayanışma içerisinde olduklarını ve önümüzdeki süreçte de dayanışmayı büyüteceklerini aktardı. Toplumsal ruhun örgütlülüğü büyüttüğüne dikkat çeken Beştaş, "Kadınlardan, gençliğe, gençlikten bütün farklı kesimlere Türkiye'de hakikaten toplumsal bir bir dayanışma gerçekleşti. Çünkü devlet yoktu! Çünkü hala devlet ve iktidar depremin yarattığı sonuçları tamir etmek yerine  bizleri, muhalefeti tehdit, hakaret etmekle ve binaları nasıl dikeceğini tartışmakla meşgul" dedi.

'FELAKETE DÖNÜŞTÜREN İKTİDARDIR'

İktidarın, depremle beraber OHAL ilan etmesini hatırlatan Beştaş, iktidarın depremi de diğer tüm konularda olduğu gibi fırsata çevirmeye çalıştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bu iktidar depremden toplumu korumak için binaların yapımından, denetimleri yapanlardan, deprem vergilerine kadar birçok konuda kesinlikle hiçbir önlem almamıştır. Halkın yaşam hakkının umrunda olmadığı bir tablo göstermiştir. Depremin 20'nci gününde 'helallik istiyorum' diyen bir cumhurbaşkanı var karşımızda. 10'uncu günden sonra sahaya inen küçük ortağının lideri (Devlet Bahçeli) çıkıp orada yine tehditler savunmaktan geri kalmamıştır. Toplum bunu görüyor ve iliklerine kadar hissediyor."

Beştaş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Bu 8 Mart'ta dayanışmamızı yükselterek, yasımızın mücadele gerekçemiz olduğu ve  “Yalnız değil, birlikteyiz” şiarıyla deprem bölgelerinde karşılıyoruz. Türkiye ve Kurdistan'ın birçok illerinden gelen TIR'larla, kadınların büyük bir özenle  hazırladıkları bu paketlerimizi hep birlikte dağıtarak, talepleri dinleyerek ve bu acıyı bir nebze olsun hafifletmek için elimizden geleni yapacağız."

Kadınlar, açıklamanın ardından hazırlanan ihtiyaç malzemelerini depremzedelere dağıtmak için harekete geçti.