İspanya’da kadınlar şiddet ve cinayetlere karşı sokağa indi

İspanya’da kadınlar onlarca şehirde düzenledikleri eylemlerle kadına yönelik şiddete karşı sokaklara indi.

Avrupa Birliği’nde (AB) kadına yönelik şiddete karşı kapsamlı ilk yasayı çıkaran ülke olan İspanya’da 2003 yılından bu yana bini aşkın kadın, eski veya birlikte yaşadıkları eşleri ya da partnerleri tarafından katledildi.

Aradan geçen sürede kadın cinayetlerine yeterli önlem alınmamasına karşı çıkan kadınlar, onlarca kentte gösteriler düzenledi. Birçok kadın hakları savunucusu kuruluşun çağrısıyla düzenlenen gösterilerde, “Bizleri öldürüyorlar”, “Cinayetin gerekçesi olmaz” ve “Cinayetlere son” gibi sloganlarla harekete geçilmesi çağrısı yaptılar.

Başkent Madrid’in yanı sıra Sevilla, San Sebastian gibi şehirlerin de olduğu ülke genelindeki eylemlerle, özellikle son dönemlerde gündemde olan tecavüz ve kadın cinayeti vakalarına dikkat çekildi.

2004 yılında AB’nin kadına yönelik şiddete karşı kapsamlı bir kanun hazırlayan ilk ülkesi olan İspanya’da 2017 yılındaki bir başka oylamayla da bu kanunu güçlendirecek önlemler kabul edilmişti. İlk kez partnerleri tarafından katledilen kadınlara dair istatistiklerin tutulduğu 2003 yılından bu yana bin 17 kadın katledilirken, bu yılın başından bu yana ise 42 kadın hayatını kaybetti. Cinayetlerin 19’u yaz aylarında işlendi.