GÖRÜNTÜLÜ

İsveç Sara Kadın Hareketi kongresini yaptı

İsveç Sara Kadın Hareketi, Västerås şehrinde 9. Kongresini gerçekleştirdi.

SARA KADIN MECLİSİ KONGRESİ

Kongre, Kurdistan şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı ve Sara Kadın hareketinin sözcülerinden Ayşe Didar'ın açılış konuşmasıyla devam etti. 

Ayşe Didar, direnen ve mücadele eden tüm kadınları selamlayarak konuşmasına başladı. 

Kongrenin önemli bir süreçte gerçekleştiğini belirten Ayşe Didar,  "Jin Jiyan Azadî ile Kadın devrimine yürüyoruz" şiarının Kurdistan coğrafyası ve dünya genelinde kadınlar tarafından kabul gördüğünü ifade etti. 

İskandinavya sahasında kadın örgütlenmesine ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Ayşe Didar, her kadına ulaşılması ve diğer kadın örgütleriyle ortak hareket edilmesinin mücadeleye ivme kazandıracağını belirtti. 

Kongrede, kadınların ulusal ruhu yaratmada daha aktif bir rol alması gerektiği ve her türlü saldırıya karşı ortak hareket etmenin öneminin altı çizildi.

Kongre, KJAR, Tevgera Azadi Jin ve Kongra Star kadın kurumlarının mesajlarıyla devam etti.

Siyasal sürecin değerlendirildiği bölümde, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmanın güçlenmesiyle erkek egemenlikli, ırkçı, dinci ve milliyetçi ideolojilerin gerilediği belirtildi. Özellikle Kürt Kadın hareketinin tarihi direnişi, 21. yüzyılın Kadın yüzyılı olacağını gösterdiği vurgulandı.

İskandinavya kadın hareketinin örgütlenmesi üzerinde durulduğu kongrede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için başlatılan "Önder Apo'ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesine aktif bir şekilde katılım kararı alındı.

Kongrede ayrıca, İsveç devletinin Kürt halkına yönelik kriminalize ve terörize etme politikalarına karşı mücadele edilmesi ve İsveç hükümetinin bu uygulamalara son vermesi çağrısı yapıldı. Sara Kadın hareketi, önümüzdeki üç ay içinde İskandinavya genelinde çeşitli eylemler planladı. Özellikle İskandinavya genelinde 22 Mayıs’da “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesi çerçevesinde çeşitli eylemler planlamaları yapıldı.