İsviçre Kürt Kadın Hareketi Efrîn ruhuyla kongresini yaptı

İsviçre Kürt Kadın Hareketi, 3. Kongresini Efrîn direnişinin ruhuyla gerçekleştirdi. Kongrede konuşan YPJ Sözcüsü Abdullah, “Herkes iyi bilsin, tek bir kadın kalsak bile kimseye teslim olmayacağız. Kobanê’de olduğu gibi Efrîn’de de kazanacağız” dedi.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi, 3. çatı kongresini yüzlerce kadının katılımıyla Kanton Solothurn’a bağlı Gerlafingen düğün salonunda gerçekleştirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve devrim mücadelesinde hayatını kaybeden kadın savaşçıların posterleri ve PKK, YPG ve YPJ ve TJK-E bayrakları ile donatılan salonda gün boyunca “Yaşasın Efrîn direnişi” ve “Jin jiyan Azadi” sloganları atıldı. Birçok kadın örgütünün temsilcisinin de hazır bulunduğu kongreye YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah’da katılarak bir konuşma yaptı.

Efrîn direnişinde fedai eylem yapan Şehit YPJ’li Avesta Xabur ve Efrîn direnişçilerine adanan kongrede, Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal girişimine karşı ortaya konulan görkemli direniş damgasını vurdu.

Devrim mücadelesinde hayatlarını kaybedenler anısında yapılan saygı duruşu ile başlayan kongre, ardında divan secimi ve yapılan siyasi süreç değerlendirmeleri ile devam etti.

‘TÜRK DEVLETİ EFRÎN’DE KAYBEDECEK’

Kongrede söz alan YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah, Efrîn direnişinin tarihsel önemine değinerek başladığı konuşmasında, işgalci Türk devletinin Efrîn’de kaybetmeye mahkûm olacağının altını çizdi. “Efrîn’de 7’den 70’e herkes özgürlük için direniyor” diyen Abdullah, şöyle devam etti: “Efrîn’de direnen arkadaşlarımızın halkımıza bir mesajı var. Dediler ki; ‘Biz ayağımızı zeytin ağacına bağlamışız, bir adım bile dahi geri gitmeyeceğiz’.”

Türk devletinin Efrîn’de DAİŞ’in intikamını kendilerinden almak istediğini ifade eden Abdullah, Türk devletinin sonunda Efrîn’de DAİŞ gibi olacağını söyledi.

‘TEK BİR KADIN KALSAK BİLE KİMSEYE TESLİM OLMAYIZ’

Rojava devrimindeki kadınların rolüne değinen Abdullah, dünya kamuoyuna ve Erdoğan’a seslenerek şunları ifade etti: “Herkes iyi bilsin, tek bir kadın kalsak bile kimseye teslim olmayacağız. Kobanê’de olduğu gibi Efrîn’de de kazanacağız, sonrada halkımız katledilirken sessiz kalanlardan hesap soracağız.” 

Abdullah’ın konuşmasının ardından kongre yıllık faaliyet raporunun okunması ve kadınların yeni dönem çalışmaları üzerine yaptığı tartışmalarla uzun süre devam etti. Gün boyunca kongrede söz alan annelerin direniş dolu konuşmaları kongrede coşkulu bir hava yaratırken, kadınların yeni dönemde Efrîn direniş ruhuyla alanlarda olacağına dikkat çekildi.

Kongre, son olarak yeni dönem yönetim kadrosu seçiminin ardından hep bir ağızdan atılan “Jin jiyan Azadi” sloganları ile son buldu.