GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre meydanlarında ‘Jin jiyan azadî’ yankılandı

İsviçre’de kadınların erkek ve devlet şiddetine karşı öfkelerini sokağa taşırdıkları 8 Mart eylemlerinde Jin Jiyan Azadî sloganı meydanlarda yankılandı.

İSVİÇRE 8 MART

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) de yer aldığı kadın kollektifleri tarafından İsviçre'nin birçok merkezinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla eylemler düzenlendi. 

BERN

Başkent Bern'de çok sayıda göçmen kadın kurumunun çağrısı üzerine kadınlar Bahnhofplatz'ta bir araya geldi. Hemen hemen tüm pankart ve dövizlerde “Jin Jiyan, Azadî” sloganının yanı sıra kadına yönelik erkek ve devlet şiddeti, kadın emeğinin sömürüsüne dikkat çekildi.

Çok sayıda siyasi parti ve sendika temsilcisinin katılarak destek verdiği yürüyüş boyunca açıklamalar yapıldı.

Yürüyüşün ardından Querterstrasse alanına ulaşan kitle eylemlerini burada sonlandırdı.

CENEVRE

8 Mart vesilesiyle kentin merkez postanesi önünde bir araya gelen kadınlar, aralarında Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Ayla Akat Ata, Leyla Güven, Leyla Atabay dahil onlarca kadın tutsağa yazılan kartları gönderdi.

Akşam saatlerinde ise kadın kurumları tarafından feminist gece yürüyüşü yapıldı.

Mont-Blanc meydanında bir araya gelen kadın kollektifleri, güne ilişkin konuşmalar ardından sloganlarla yürüyüşe geçti. Cenevre Federal Mahkemesi önüne gelen kadınlar, burada 2023 sonbaharında yaşanan bir tecavüz olayına ilişkin mahkemenin almış olduğu 11 dakika 'tecavüz için kısa bir süre' diyerek cezada indirime gitme kararını 11 dakika boyunca gürültü çıkararak protesto etti.

Eylem Plainpalais meydanında yapılan konuşmalarla sonlandırıldı.

LOZAN

Lozan’da Vaud Kantonu Kadın Kolektifi, ataerkilliğe ve eşitsizliklere karşı öfkelerini haykırmak için Riponne Meydanı’nda bir araya gelerek bir yürüyüş düzenledi. 

Neuchâtel Kantonu Kadın Kolektifi ise baskı altında kadın ve kız çocuklarıyla dayanışma amacıyla Neuchâtel'deki Fontaine de la Justice'de yürüyüş yaptı.

ARAU

Aarau Rojbîn Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü gerçekleştirdiği şölenlekutladı. Aarau Kürt Toplum Merkezi binasında gerçekleşen şölene yüzlerce kadın katıldı. Saygı duruşu ile başlayan şölende, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın değerlendirmeleri ve kadın mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi düzenlendi.

Rojbîn Kadın Meclisi adına Kürtçe ve Türkçe yapılan açıklamalarda, Kürt kadın özgürlük mücadelesinin bütün dünya kadınlarına ilham verdiği ifade edildi. Önder Abdullah Öcalan’ın öncülüğünün kadınlar için en büyük yol gösterici olduğu vurgulanan açıklamada, kadınların özgür olmadan toplumun özgürleşemeyeceği belirtildi.

Konuşmaların ardından şölen tiyatro, halay, şarkı ve şiir gösterimleri ile devam etti. Büyük beğeni toplayan etkinliklerde sık sık “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

BASEL

Öte yandan Basel kentinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak isteyen kadınlar, Die Welt Park'ta bir araya geldi. Kadın kolektifleri yapılan konuşmalar sonrası yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Sakin başlayan yürüyüşte daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da kanton polisi eylemcilere saldırdı.Polisin kimlik kontrolüne karşı yürüyüşlerinde kararlı olan kadınlar, yürüyüşlerini kentin ara sokaklarında sürdürdü.

ST.GALLEN

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kutlandığı diğer bir yer de İsviçre’nin St.Gallen kentiydi. Yapılan yürüyüş öncesi, ‘100 Bin Kart Kampanyası’ çerçevesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esir olarak tutulduğu İmralı’ya kartpostal gönderildi. Etkinlik, Helbest Koçerîn Kadın Meclisi tarafından gerçekleştirildi.

Marktgassa'de bir araya gelen kadın kollektifleri buradan başladıkları yürüyüşlerini Grabenhalle alanında sonlandırdı. Eylem burada yapılan konuşmalarla devam etti.

Luzern ve Winterthur kentlerinde de kadınlar düzenledikleri gece yürüyüşleri ile 8 Mart'ı karşıladı.

Yarın ise Zürih kentinde düzenlenecek olan İsviçre merkezi yürüyüş ile 8 Mart kutlaması gerçekleştirilecek.