İsviçreli kadınlar 2019’da ulusal greve hazırlanıyor

İsviçreli kadınlar, 14 Haziran 2019’da kadın-erkek eşitsizliğine karşı ulusal çapta greve gitmeye hazırlanıyor.

İlk grev 14 Haziran 1991 yılında gerçekleşmiş ve 500 bine yakın kadın katılmıştı.

Daha önce 24 Ekim 1975’de İzlanda’da yapılan benzer bir greve kadınların yüzde 90’ı katılmıştı. Kadınlar 24 saat iş durdurma eylemi yapmıştı.

İsviçre’de 28 yıl sonra yapılacak ikinci genel greve, federal yetkililerden Simonetta Sommaruga da destek verdiğini açıkladı.

TV5monde sitesine göre 28 yılda çok şey değişse de, eşitliğe doğru giden bu uzun yolda kadınların öfkesinde bir değişim olmadı.

Bu süre içerisinde kadınlar annelik izni, kürtaj hakkı ve eşitlik yasasında düzenleme elde ettiler. Ancak toplum halen çok ataerkil olmaya devam ediyor.

Ücret eşitsizliği ağır bir şekilde etkisini hissettiriyor. Kadınlar, parlamentoda erkek egemenlikli davranışların da halen devam ettiğini belirtirken, eşitlik konusundaki yasanın zayıf oluşuna dikkat çekiyorlar. 100 çalışanı olan şirketlere ücret denetimi getiren bu yasa, bu konuda eşitlik sağlamayan şirketlere yaptırım öngörmüyor.

Grev için 14 Haziran 2019 tarihi belirlendi. Sendikaların çağrısına, kadınların ülke genelinde vereceği yanıt bekleniyor.

22 Eylül 2018’de eşitlik konusunda yapılan bir eyleme sivil toplumdan 20 bin kişi katılmıştı. Bu eyleme, tüm siyasi çevrelerden katılım gözlemlenmişti.