İsviçreli kadınlar ayrımcılığı protesto etti

İsviçreli kadınlar, “Kadınların öfkesini daha çok büyütmeyin” mesajı vererek, ayrımcılığı protesto etti.

Binlerce İsviçreli kadın, ücret eşitsizliğine, cinsiyet ayrımcılığına, kadına yönelik şiddete karşı yürüdü. Anayasada garantiye alınan eşit işe eşit ücret maddesinin pratik alanda hayata geçirilmesini talep eden binlerce kadın, “Kadınları öfkesini daha çok büyütmeyin” mesajı vererek, İsviçre hükümetini uyardı.

Dünyanın en yüksek yaşam standartlarına sahip olduğu gibi her fırsatta ismini demokrasi ve özgürlükler ülkesi olarak tanımlayan İsviçre’de sokağa çıkan binlerce kadın, kadınlara yönelik ayrımcılığa son verilmesini talep etti. İsviçre Sendikalar Birliği, siyasi partiler, İsviçreli ve göçmen kadın örgütleri öncülüğünde bütün kentlerden bir araya gelerek, İsviçre’nin başkenti Bern’de buluşan binlerce kadın, düzenledikleri yürüyüş ve mitingle kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliğine ve kadınlara yönelik ayrımcılığa son verilmesi noktasında İsviçre Hükümeti’ni uyardı.

‘ÜCRET EŞİTSİZLİĞİNE SON VERİN!’

Bern Reitschule meydanında bir araya gelen binlerce kadın, buradan taleplerini dile getiren pankart ve dövizler eşliğinde İsviçre Federal Parlamentosu önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca, “Eşit işe eşit ücret”, “Kadın ayrımcılığına son”, “İstek değil zorunluluk”, “Hemen şimdi eşitlik”, “Kadın haklarına saygı duyun”, “İşyerlerinde kadına yönelik tacize son”, pankart ve dövizleri taşıyan kadınlar, sık sık “Hemen şimdi eşitlik”, “Kadın ayrımcılığına son”, “Öfkemizi sınamayın”, “Dünya kadınları birleşin”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Eşit ücret istiyoruz” sloganları attı. Sendika Başkanları, Siyasi partilere mensup çok sayıda milletvekilinin de katıldığı yürüyüşte, Kadınların toplumsal alanda gördüğü baskı ve ayrımcılığa büyük bir tepki gösterilerek, İsviçre hükümeti uyarıldı.

Yürüyüşün ardından İsviçre Federal Parlamentosu önünde bir miting düzenlendi. Miting alanı kadınların talepleri ile süslenirken, açılan pankartlarla kadınların ortak mücadelesinin önemine vurgu yapıldı. Mitingde Sendikalar, Siyasi Parti Temsilcileri ve Kadın örgütleri adına yapılan konuşmalarda, eşit koşullarda çalışmasına rağmen kadın ve erkek arasında bulunan maaş eşitliliğine bir an önce son verilmesi talep edilirken, anayasada kabul gören kadın erkek eşitliğinin toplumsal alandan hayata geçirilmesi istendi.

KADINLAR GENEL GREVE GİDECEK

Yine kadına yönelik son dönemde işyerlerinde artan taciz olaylarına ve kadınların birçok alandan açıktan ayrımcılığa uğradığına dikkat çekilen konuşmalarda, hükümetinin ayrımcı politikalarının erkek zihniyeti cesaretlendirdiğine vurgu yapıldı.

İsviçre hükümetinin ayrımcılığa uğraya milyonlarca kadının sesini artık duyması gerektiğine vurgu yapılan konuşmalarda, 2 Haziran 2019 tarihinde İsviçre genelinde kadınların greve gideceğini duyuruldu.

Miting yapılan konuşmalarla devam ederken, kadınlar hep bir ağızdan “Hemen şimdi eşitlik”, “Kadın ayrımcılığına son” sloganları atıyor.