İsviçreli kadınlardan büyük grev öncesi manifesto

İsviçreli kadınlar, 14 Haziran’da genel greve gidiyor. Grev öncesi kadınları harekete geçirmek için bir manifesto hazırlandı.

İsviçre’nin Fransızca dilli bölgesi kolektifleri (Collectifs romands), 14 Haziran genel grevi öncesi, 19 talepten oluşan bir manifesto yayınladı. 28 yıl önce yaklaşık yarım milyon kişiyi sokaklara döken grevden sonra bu ilk kadın manifestosu olarak dikkat çekiyor.

Kadın grevi koordinatörleri manifestoda “bugün yeni bir hamleye” ihtiyaç olduğunun altını çiziyorlar. Feministler, grevden beş ay kadar önce yayınlanan bu manifestoda, iş dünyasında eşitlikten, şiddetin reddine, cinsiyet alanında özgür seçimden, erkek egemen modele karşı mücadeleye kadar çok sayıda talep yer alıyor.

İsviçre medyası RTS’ye konuşan kadın hareketinin Romande koordinatörlerinden Valérie Borloz, “Manifesto, neden bir hareketlenmeye gerektiğine daha fazla açıklık getiriyor” dedi. Borloz, kadınların bugün öfkelenmesinin çok sayıda nedenleri olduğunun altını çizdi.

Bu öfkenin nedenleri arasında iş dünyasındaki eşitsizlik yer alıyor. Manifesto, eşit ücret talebinin yanısıra, denetim ve yaptırım öngören bir eşitlik yasası talep ediyor. Feministler, sosyal güvenlik alanında ayrımcılıklara son verilmesini de istiyor.

Özel alan konusunda kadın kolektifleri cinsiyetçi şiddete karşı bir ulusal mücadele planı talep ediyor. İsviçre’de ev içi şiddetten dolayı her 15 günde bir kişi hayatını kaybediyor. Manifesto ayrıca, cinsellik konusunda daha fazla özgürlük isterken, kadın cinselliğine ilişkin daha iyi bir eğitim talep diyor.

Bununla birlikte feministler, erkek egemenlikli toplum yansımalarına ilişkin okuldan itibaren değişimlere gidilmesini, öğretmenlerin eşitliği teşvik temelinde eğitilmesini istiyor. Bu talepler, tüm dünya kadınları ve toplumun ezilenler kategorisindekilerle dayanışma ruhu içerisinde yapılıyor.