İtalya’da on binlerce kadın 8 Mart için meydanlardaydı

İtalya’nın birçok kentinde 8 Mart etkinliklerinde Efrin’deki Çağın Direnişi damgasını vurdu. İtalyan ve Kürt kadınları olmak üzere, eylemlere katılan kadınlar Efrîn direnişini selamladı.

İtalya'nın Milano şehrinde 8 Mart kadınlar gününde Efrîn'de yapılan sivil katliamlar ve faşist Türk devletinin Efrîn'i işgal girişimi protesto edildi. AKP faşizmine karşı direnen kadınların selamlandığı eylem Milano Kürt Komitesi, Lambretta ve 100'e yakın kurumu tarafından ortaklaşa düzenlendi. Kadın sömürüsü karşısında ortak mücadele yürütülmesi gerektiği belirtilen eylemde, Avesta Xabur'un fedai direnişinin tüm kadınların sömürüye karşı direnişi olduğu vurgulandı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Kürt Komitesi adına yapılan konuşmada, Efrin'deki işgal ve katliamın devam ettiği ve kadınların bu saldırıya karşı tarihi bir direniş sergilediğine dikkat çekildi.

TORİNO

Kürdistanlı kadınları ve İtalyan dostları Torino kentinde bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı. Porta Suza'da saat 16.30 da yürüyüşe geçen kadınlar, "Jin Jiyan Azadî" ve "Donna vita liberta" sloganları attı. Oldukça renkli görüntülere sahne olan yürüyüşte, Efrîn'de direnen YPJ'li savaşçılar selamlandı.

FLORANSA

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle Floransa'da yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla büyük bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş farklı kadın kurumları sivil toplum örgütleri ve Toscana Kürt komitesinin de aralarında bulunduğu 30 farklı örgütün organizesiyle gerçekleşti. San Marco meydanında başlayan yürüyüşe Non una di Meno inisiyatifi de katıldı. Yürüyüşte TJK-E'nin hazırladığı 8 Mart bildirisi İtalyanca okundu. Bütün Dünya kadınlarına Efrîn direnişine destek olma çağrısının yapıldığı bildiride 2018 yılı 8 Martı'nın kadın dayanışmasının daha güçlü bir başlangıcının olması gerektiği belirtildi.

PİSA

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle İtalya'nın Pisa şehrinde yaklaşık 4 bin kişinin katılımıyla büyük bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş “Şervanen mala jin” kurumu öncülüğünde ve farklı kadın kurumları sivil toplum örgütleri ve Toscana Mürt komitesinin de aralarında bulunduğu bir çok örgütün ortak organizesiyle gerçekleşti.

Victorio Emmanuele meydanında başlayan yürüyüş Piazza Dei Cavalieri’de sona erdi. Kürt kadınları da kendi renkleri ile yürüyüşe katıldı.

TJK-E'nin bildirisinin de okunduğu yürüyüşte sık sık “Kadınlar Kürt kadınları için birleşin” sloganları atıldı.