Şahmaran’dan kadın katliamlarına tepki

Devletin Kürt kadınlar üzerinde uyguladığı özel savaş politikalarından dolayı kadın katliamlarının yaşandığına dikkat çeken Mardin Şahmaran Kadın Platformu, "Buna karşı verilecek her mücadele meşrudur” dedi.

Mardin Şahmaran Kadın Platformu, Şırnak’ın Silopi ilçesinde Özel Harekat Ocakları Başkanı İbrahim Barkın tarafından katledilen Sakine Kültür ile Elazığ Karakoçan’da korucubaşı Nihat Cav tarafından katledilen Remziye Apaydın için açıklama yaptı.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Mardin Şube binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı.

Açıklamayı platform adına Derya Akyol yaptı. 

Her güne yeni bir kadın cinayeti haberi ile uyandıklarını belirten Akyol, “Sistematik bir şekilde artan bu kadın cinayetlerinin en büyük sebebi devletin cezasızlık politikaları, üniformalılara verdiği sınırsız güç ve kazanılmış hak olan İstanbul sözleşmesinden çekilmesidir. Son yıllarda özellikle Kürdistan coğrafyasında üniformalılar tarafından cinsel istismar taciz, tecavüz ve kadın cinayetleri artmaktadır. Bu cesaretin arkasında yatan gücün temel nedeni devletin özel savaş politikalarıdır” dedi. Devlet görevlilerinin üniformalarından güç alarak hareket ettiğini belirten Akyol, Sakine Kültür’ün katledilmesine dair “Üniforma zırhını giyerek; 4 yıldır şantaj yoluyla birlikte olma tehdidine maruz bırakmış ardından bu canice katliamı gerçekleştirmiştir” ifadelerini kullandı.

'MÜCADELE EDECEĞİZ'

Apaydın’ı katleden kişinin de korucubaşı olduğuna ve üniformalı olduğuna dikkat çeken Akyol, “Bu katliamlar; yalnızca kadın cinayetleri değil devletin Kürt kadınları üzerinde uyguladığı özel savaş politikalarıdır. Bu katliamların ardında artık doğrudan koruyan, cezasız bırakan, teşvik eden, eril devlet aygıtları vardır. Kadına yönelik gerçekleştirilen şiddet bireysel görünümlü olsa da sistem tarafından teşvik edilen, beslenen saldırılardır. Kadın katliamlarına karşı verilecek her mücadele meşrudur. Bu amaçla, susmayacağız ve bir kişi daha eksilmemek için mücadele edeceğiz” diye konuştu.