Şerjin'in öyküsü...

Şengal’den Botan’a kadar mücadeleye koşturan; direniş ruhunu taşıyan öncü kadınlardan biriydi Şerjin Herekol.

Şerjin Herekol, Şengal’den Mexmûr’a, Kerkük’ten Amed’e kadar direniş mücadelesinde bulunmayı halkına borç bilen Kürdistan’ın fedakar evlatlarından biriydi.

PKK’ye 2013’te katılan Şerjin, içten gülüşünü her zaman yoldaşlarıyla paylaşarak ‘an’ın değerinin bilinciyle anlamlı bir yaşam ve gelecek için mücadeleye söz verdi. “Gerilla yaşamında beni en çok etkileyen şey, yoldaşlığın yarattığı güç ve sıcaklıktı. Yoldaşlık ve dağların güzelliği birleşince ömür  sonsuzlaşıyordu” diyordu.

Dağların bağrında, özgürlük bazen bir an’da gizlidir. Özgürlük mücadelesine karar vermiş bir kadın gerilla olarak ulaştığı sonuçları paylaşan Şehid Şerjin, kadının özüne dikkat çekiyordu: “Egemen sistemde kadın, boynu bükük olmaya mahkum edilir ama PKK’de kadının özgür duruşu bir nevi öze ulaşma mücadelesidir. Önder Apo’nun, ‘Kadın Devrimi Gül Devrimidir’ belirlemesiyle özde var olma inancı daha da büyüyor. Kürdistan dağlarında yaşarken, mücadele verirken kadının ne kadar önemli ve de belirleyici olduğunu anlayabiliyoruz. PKK’de var olduğunun farkına varıyorsun.”

ŞENGAL’E KOŞTURANLARDANDI

Gerilla için her yer direniş ve yeni yaşamı inşa sahasıdır. Çizilen sınırları yok etmek için Kürdistan’ın her yerinde mücadele verir. Şerjin, Şengal topraklarına adım attığı ilk anları şu şekilde ifade ediyordu: “Şengal halkına yönelik gerçekleştirilen katliama müdahale amaçlı Önder Apo’nun çağrısıyla özgürlük gerillaları olarak Şengal’e geldik. Şengal’de tekrardan tanık olduk ki iki çizginin mücadelesi devam ediyor. Biri ihanet çizgisi, diğeri de direniş çizgisi. Şengal’e gelişimiz halkta bir umut yarattı. Zaten biz tüm Kürdistan halkının halkın savunma güçleriyiz. Êzîdî halkını savunmak da bizim görevimizdir.” 

ŞENGAL’DEN SONRA BOTAN YOLCUSU

Gerillanın yolculuğu hiç bitmez, farklı mekanlarda aynı amaçla devam eder. Şerjin de Şengal’in ardından Botan’da direniş destanlarının yazıldığı topraklara ulaşmak için yoluna devam eder. Yolculuğa başlamadan önce son duygularını şu şekilde paylaşıyor: “Şimdi de Gabar yolcusuyum. Kuzey Kürdistan’da yoğun yönelimler devam ediyor, anne karnındaki bebekler katlediliyor. Özgürlük gerillaları olarak halkımızı savunmak için Kuzey Kürdistan’daki mücadeleye dahil olma büyük bir heyecan yaratıyor. Düşmana olan kin ve intikam hırsıyla aynı zamanda büyük bir mücadele coşkusuyla Bakurê Kurdistan’daki devrime katılacağız.”

ÖZELEŞTİRİ OLARAK GÖRÜYORDU

Gerillalar inandıkları için yaşar, mücadele verir ve kazandıkları başarının sırrı da yaşama verdikleri anlamda gizlidir.  Şerjin de son sözlerinde şunları dile getiriyor: “Önderliğimiz, Musul ovasında ve Amed surlarında özgür bir yaşamı insanlığa armağan etmeyi hayal ediyor. Bu, tüm gerillaların da hayalidir. Bakurê Kurdistan’a gidişim, aynı zamanda Önderliğe ve halkımıza vereceğim bir özeleştiri olacaktır. Bunun mutluluğuyla gideceğim.”

Şerjin, 2017’de Botan dağlarında eylemci bir gerilla olarak halkına özeleştiri verdi ve şehitler kervanına katıldı.