Şubat raporu: 9 kadın gazeteci tutsak, 20 kadın gazeteci yargılandı

MKG'nin Şubat raporunda, 9 kadın gazetecinin tutsak olduğu belirtildi. 20 kadın gazetecinin yargılandığı vurgulanırken, dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), 2024 Şubat Ayı Kadın Gazetecilere Dönük Hak İhlalleri Raporunu yayımladı. Raporda, basın özgürlüğüne yönelik politikalarıyla iktidarın gazetecilere yönelik baskılarına her geçen gün yenilerinin eklendiği belirtildi. Eril dil ve iktidarın baskılarına karşı direnişin devam ettiğinin de ifade edildiği raporda, “Kadın, çocuk ve doğa haberciliğinin yanı sıra toplumsal haberciliği esas alan gazeteciler, Şubat ayında her türlü baskı, gözaltı, tutuklama, yargılama ve ceza uygulamalarına maruz kaldı” denildi.

9 kadın gazetecinin tutsak olduğuna dikkat çekilen raporda, şöyle devam edildi: 

"Gazeteciler, birçok yerde haber takibinde engellenirken, aynı zamanda da saldırıya maruz kaldı. Gazeteciler Kibriye Evren ve Selamet Turan’ın da aralarında olduğu 6 gazeteci 13 Şubat’ta gözaltına alındı. 1 gazeteci tutuklanırken, 3 gazeteci de kötü muameleye maruz kaldı.  Cezaevi’nde 1 tutsak ise kötü muameleye maruz kaldı. Meslektaşımız Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu 10 aylık tutukluluğunun ardından tahliye oldu. Hem sahada hem içerde yayıncılık açısından haber alma hakkı engellenen gazeteciler, kalemlerini daha güçlü kullanmayı sürdürüyor. Baskılar karşısında boyun eğmeyen kadın gazeteciler sahada haber takibine devam ediyor. Aynı zamanda dayanışma ruhunu büyüterek, kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerine karşı da seslerini yükseltmeye devam ediyorlar. Bu dayanışmanın vermiş olduğu güçle tüm kesimleri gazetecilerle dayanışma içerisinde olmaya ve toplumun haber alma hakkını savunmaya çağırıyoruz.”

ŞUBAT BİLANÇOSU

Raporda yer alan hak ihlalleri şöyle:

"Gözaltına Alınan Gazeteciler: 6
Tutuklanan Gazeteciler: 1
Kötü Muameleye Maruz Kalan Gazeteciler: 3
Hapishanelerde Gazetecilere Yönelik İhlaller: 1
Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 1
Hakkında Dava Açılan Gazeteciler (beraat eden): 2
Yargılaması Devam Eden Gazeteciler: 20
Tutuklu Kadın Gazeteci Sayısı: 9.

TUTSAK KADIN GAZETECİLER

1.Derya Ren - JINNEWS Muhabiri
2.Dilan Oynaş – Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı
3.Elif Ersoy – Yürüyüş Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu
4.Hatice Duman – Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
5.Özden Kınık – TRT çalışanı
6.Özlem Seyhan – Gazeteci
7.Tülay Canpolat – Sabah Gazetesi Ankara Muhabiri
8.Selamet Turan – Gazeteci
9.Bircan Yıldırım – BircanTVHaber’in yayın yönetmeni
Şubat ayında cezaevinden tahliye olan gazeteciler: Dicle Müftüoğlu."