Ürdün parlamentosu çocuk evliliğine onay verdi

Ürdün Parlamentosu, bir yargıcın onayına bağlı olarak 16 ile 18 yaşları arasındaki kız çocuklarının evliliğine onay veren bir düzenlemeyi kabul etti.

Ürdün’de resmi evlilik yaşı 18 olsa da, kız çocukları için evlilik yaşı 15’ten itibaren başlıyordu. Parlamentonun iki kanadı Pazartesi günü toplanarak, çocuk evliliklerini yasaklamak yerine 16 yaşından itibaren kız çocuklarının evliliğine onay veren bir düzenlemeyi kabul etti.

“İstisnai evlilikler” olarak değerlendirilen düzenleme çerçevesinde, bir yargıcın onayı ve aralarında kız çocuğunun onayını da içeren bir dizi şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu düzenleme aynı zamanda aile çıkarlarının dayattığı evlilikler için de geçerli olacak.

Ürdün’deki feminist örgütler yıllardır çocuk evliliğine karşı kampanya yürütüyor. Geçen hafta İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Ürdün Parlamentosu’nu çocuk evliliğini yasaklamaya çağırmıştı.

HRW, “Ürdün, bu fırsatı değerlendirecek çocuk evliliklerini yasaklamalı ve özel izne tabi olmadan 18 yaşında yasal evlilikte kalmalı” demişti.

Adalet Bakanlığı’nın resmi verilerine göre 2017 yılında 77 bin 700 evlilik gerçekleşti. Bu evliliklerden 10 bin 434’ünün, diğer bir ifadeyle yüzde 13.4’ünün bir kız çocuğu ile gerçekleştiği belirtildi.

HRW Ortadoğu Müdür Yardımcısı Michael Page, “Çocuk evliliği kızların çocukluğunu çalıyor ve onları sağlıkları ile eğitimlerini risk altına alıyor” diye tepki gösterdi.

ÜRKÜTÜCÜ BOYUTLARDA

Bir çok Arap ülkesinde çocuk evlilikleri alarm verici düzeyde. Fas’ta Adalet Bakanı Muhammed Aujjar, 22 Mart günü yaptığı bir açıklamada çocuk evliliklerinin alarm verici bir şekilde arttığını söylemişti. Aujjar’a göre aile hukuku çerçevesinde 2018 yılında 25 bin yasal izin verildiğine dikkat çekti. Aujjar, bu verilerin “ürkütücü” olduğunu belirterek, istisna izinlerin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetmişti.