Kürt Halk Önderi'nin kadın mücadelesine katkıları Roma’da tartışıldı

Uluslararası komplo sürecinin 25. yıldönümü vesilesiyle, Roma'da, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın mücadelesine teorik ve pratik katkılarını ele alan bir konferans düzenlendi.

“Jin Jiyan Azadî: Yaşamı Dönüştüren bir Felsefe" temasıyla gerçekleşen konferans, Roma 3 Üniversitesi Girusprudenza Fakültesi'nde düzenlendi.

TJK-E, Rete Jin ve İtalya'daki Jineolojî komitesi gibi kuruluşların öncülüğünde Roma VIII belediyesinin katkılarıyla gerçekleştirilen konferansta, kadın aktivistler, akademisyenler ve hukukçular, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın hareketine yönelik analizlerini, özgür bireyin yaratılmasındaki çabalarını ve süregelen tecridin hukuksal boyutunu değerlendirdi.

Konferans, Paris’te 2013’te katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız'ın "Hep Kavgaydı Yaşamım" adlı kitabından alıntılar ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yazdığı "Sevda Kadını" adlı şiirle başladı.

Roma VIII Belediyesi Kültür Dairesi adına Maya Vetri yaptığı açılış konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın önerdiği demokratik konfederalizmin ekoloji, demokrasi ve kadın özgürlüğünü içerdiğini vurgulayarak, bu modelin kendileri için bir referans olduğunu belirtti.

İlk panelde, sosyolog Chiara Davoli'nin moderatörlüğünde, Calabria Üniversitesi'nden Doç. Dr. Laura Corradi ve Roma Tre Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden Doç. Dr. Federica Giardini gibi isimler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın düşüncelerinden alıntılar yaparak kadın hareketinin dönüşüm diyalektiğini değerlendirdi.

Aynı zamanda eko feminist hareketin önemli teorisyenlerinden Maria Mies ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın analizleri arasında karşılaştırmalar yapan Gea Piccardi, farklı bakış açılarını ortaya koydu.

Vera, Demokratik Modernite Akademisi adına konuşarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın özgürlüğüne dair analizlerinin kadın hareketlerine etkilerini anlattı.

İkinci panelde, Girusprudenza Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Enrica Rigo'nun moderatörlüğünde, avukat Michela Arricale, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatı Raziye Öztürk ve Rete Jin üyesi Laura Qualiuglolo, tecride karşı mücadele ve hukuksal girişimlerin önemine vurgu yaparak, İmralı'daki durumu ele aldılar.

Konferansın üçüncü panelinde, "Kadın Devrimine Doğru Yürüyüş" başlığı altında, Kürt kadın hareketi aktivistleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgür kadın kimliği, demokratik ailenin oluşumu ve direniş kültürünün gelişmesi için verdiği çabaları paylaştı. Ortadoğu'da Kadın Direnişi başlıklı panelde ise Filistinli Alba Nabulsi ile İran'dan Maral Rahimi konuştu.