Adana ve Antalya’da 8 Mart mitingleri

Adana ve Antalya'da sokağa çıkan kadınlar, "Yoksulluğu, savaşı, erkek devlet şiddetini, gericiliği, ayrımcılığı, homofobiyi ve sömürü düzeninizi isyanımızla yıkacağız" mesajını verdi.

8 MART

Adana Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "Eşit, özgür, adil, şiddetsiz ve savaşsız bir dünya kuracağız" şiarıyla Kasım Gülek Köprüsü'nden Uğur Mumcu Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından "8 Mart Kadın Mitingi" gerçekleştirildi. 

Deprem bölgesinde rantçı politikalara tepki gösteren kadınlar, zindanlardaki tutsak kadın siyasetçilerin fotoğraflarını taşıyarak özgürlüklerini istedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilleri Perihan Koca ve Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti belediye eşbaşkan adayları, DEM Parti kortejinde yer alıp erbaneler eşliğinde yürüdü. Yürüyüşte yer alan Barış Anneleri ve tutsak yakınları, “Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm” hamlesi kapsamında zindanlarda açlık grevinde olan tutsakları selamlayarak, "Bijî berxwedana zindana", "Bê Serok jiyan nabe", "Jin jiyan azadî" sloganlarını attı. Anneler, tutsakların taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

Mitingde Yasemin Göksu sahne aldı. Sahne alması planlanan Kolektîfa Rîtmên Azad Müzik Grubunun sahnesinin yasaklanmasına kadınlar tepki gösterdi. Sahneye çıkan grup üyeleri, yasaklama kararının keyfi olup, Kürt müziğinin engelleme olarak değerlendirip, yaşananlara tepki gösterdi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde Koçyiğit ve Koca kitleyi selamlayarak, 8 Mart'larını kutladı.  

Ardından Platform’un ortak metni okundu. Dünyanın birçok yerinde kadınları hedef alan sağ muhafazakar çizginin yükselme eğiliminde olduğuna dikkat çekilerek Türkiye’de de yanına Yeniden Refah ve HÜDAPAR’ı da alan AKP-MHP iktidarının aynı çizgide olduğu ifade edildi.

Açıklamada neoliberal politikaların sonuçlarının Türkiye’de yaşandığı belirtilerek, iktidarın yaptığı düzenlemelerle esnek çalışmayı yaygınlaştırarak  kadınların ev içindeki ve emek piyasasındaki konumunu olumsuz etkileyen bir politika izlediği belirtildi. Bakım yükünün kadına yüklenmesinin ise kamusal alandan, sosyal yaşamdan, üretimden uzaklaşmak zorunda bıraktığı ifade edildi.

Kürt sorununda inkar, çözümsüzlük ve savaş politikasına tepki gösterilen metinde “İsrail’in Filistin’i işgali en başta bölgedeki bütün etnik, dinsel/mezhepsel çelişkilerin daha da şiddetlenmesinin ve başka soykırımların da gündeme gelmesinin yolunu açtı. Uzun süredir Ortadoğu’da; Suriye’de, Irak’ta, Yemen, Sudan’da ve Ukrayna’da devam eden çatışma ve savaş hali ekonomik krizleri derinleştirirken, emekçiler, halklar ve kadınların içinde bulunduğu şartlar daha da ağırlaşıyor. Biz kadınlar savaş değil barış istiyoruz. İsrail’e karşı, Filistin halkının sesi oluyoruz. AKP hükümetinin Rojava’yı emperyalist sömürgeci çıkarları doğrultusunda işgalinin karşısında Kürt halkıyla dayanışmamız sürecek. Savaşın ve sömürünün olmadığı, özgür bir dünyayı mutlaka kuracağız” ifadeleri kullanıldı.

Miting halayla son buldu.

 ANTALYA

Antalya Kadın Platformu,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "Yoksulluğu, savaşı, erkek devlet şiddetini, gericiliği, ayrımcılığı, homofobiyi ve sömürü düzeninizi isyanımızla yıkacağız!" şiarıyla Aydın Kanza Parkı'nda toplanıp, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş düzenledi. 

Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanında miting yapıldı. Saygı duruşuyla başlayan mitinge Kürtçe ve Türkçe basın metni okundu. Ortak açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "2023 yılında 248 kadının ölümü kayıtlara şüpheli olarak geçti. Veriler bize kadınların en çok yakınındaki erkekler tarafından katledildiğini gösteriyor. Kadına yönelik şiddetin failleri hep en yakınımızdaki erkekler oluyor. Babalar abiler, eski eşler, sevgililer akrabalar. Kadınların en çok katledildiği yerler ise evleri oluyor. Kadına yönelik şiddete karşı önleyici politikalar geliştirmeyen, cezasızlıkla ödüllendiren AKP–MHP iktidarı kadını aile içine hapsetmeye çalışıyor. AKP-MHP'nin kadını kamusal alandan yok etmeye çalışan kadın düşmanı politikalarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz." 

Konuşmaların ardından yapılan müzik dinletisi ve halayla miting sona erdi.