Amed’de kadınlar yarın açlık grevine başlıyor

DTK, HDP, DBP ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistleri, Leyla Güven ve cezaevlerindeki tutsaklara destek için "Talepleri talebimizdir" diyerek 3 günlük açlık grevi eylemine başlayacak.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle esir tutulduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminin 32’inci gününe ulaşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e destek eylemleri yayılıyor.

DTK, HDP, DBP ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti kadınlar, Güven’e destek için yarın HDP Diyarbakır İl Örgütü binasında 3 günlük açlık grevi eylemine başlayacak.

Konuya ilişkin kadınlar, DTK binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan DTK Eşbaşkanlık Divan üyesi ve TJA aktivisti Xecê Şen, Öcalan şahsında tüm halklara uygulandığını belirttiği tecridin kabul edilir olmadığını ifade etti.

Güven’in tecride karşı sürdürdüğü eyleme işaret eden Şen, “Leyla Güven bu tecridi kabul etmediği için 32 gündür açlık grevinde. Leyla Güven’in ardından tüm zindanlarda açlık grevi eylemi başlatıldı. Kendisine ‘insanım’ diyen, ‘tecridi kabul etmiyorum’ diyen, ‘savaşı kabul etmiyorum’ diyen herkes bu eyleme sahip çıkmalıdır. DTK ve TJA olarak başta Leyla Güven ve zindanda bu eyleme destek veren tüm özgürlük tutsaklarını selamlıyoruz. Talepleri talebimizdir” dedi.

Leyla Güven ile birlikte kaldığı cezaevinden kısa bir süre önce tahliye olduğunu belirten DTK Diyarbakır Delegeler Eş Sözcüsü Zelal Bilgin ise, başlatacakları eyleme dair şunları söyledi:

“7 Kasım günü Leyla Güven mahkeme salonunda bir tarih yazdı. Hukukun ve adaletin son bulduğu bir noktada, bir hukuk ve adalet dersi vererek yeni direniş döneminin startını vermiş durumda. Bütün hukuksuzlukların dayatıldığı, hiç kimsenin konuşturulmadığı tek bir adamın olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu açıdan demokratik kitle örgütlerinin hepsinin sahiplenmesi gereken bir direniş söz konusudur. Leyla Güven’in yanında kalmış biri olarak söylüyorum. İnanç ve kararlılığı ile mutlak tecridi kaldırtacaktır. Çünkü o, mutlak tecridin Ortadoğu halkları üzerindeki etkisine ve kimliklerin yok edilmek istenmesine karşı kadın kimliği ile bu mücadeleyi büyütmeye çalışan bir milletvekilidir. Tek bir talebi vardır, o da tecridin kaldırılmasıdır. Bizler de bu mücadeleyi büyüteceğiz.”

Cezaevlerinden cenazelerin çıkmasını istemediklerini söyleyen Amed Barış Annesi Meclisi ve DTK Divan üyesi Makbule Özbek de Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi için bu eylemde yer alacaklarını ifade etti.