Amerika ülkelerinde her üç kadından birine eş şiddeti

Amerika kıtasındaki 24 ülkede yapılan bir araştırmaya göre kadınların yüzde 60’ı şiddet görürken, her üç kadından biri eşlerinin cinsel veya fiziki şiddetine maruz kaldı.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO) tarafından Güney ve Kuzey Amerika ülkelerinde yapılan çalışmada, kadınların eşleri tarafından gördükleri şiddet irdelendi.

PAHO araştırmasına göre, 15-49 yaş arası kadınların üçte biri, hayatına en az bir kez eş şiddetine maruz kaldı. Şiddet olaylarının fiziki veya cinsel saldırı şeklinde olduğu sonucuna varılan araştırmada, kimi ülkelerde bu oranın üçte ikiye yakın olduğu tespit edildi.

Brezilya, Uruguay ve Panama gibi ülkelerde 15-49 yaş arası kadınların yüzde 14 ila 17’si arasında bir kesimi eş şiddetine uğrarken, Bolivya’da bu oran yüzde 58,5’e kadar çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Meksika ve Kolombiya’nın da aralarında olduğu ülkelerde yapılan araştırmada, ulusal bazda son 20 yılda kaydedilen şiddet vakaları incelenmişti. Genel toplamda ise Amerika kıtasındaki kadınların en az yüzde 60’ı şiddet gördüğünü beyan etti.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO) bünyesinde Güney ve Kuzey Amerika’dan 35 ülke yer alıyor.