GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa'da 8 Mart kutlandı: Kürt kadınlar da alanlarda

Almanya, İsveç ve Norveç'te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı. Kürt kadınlar da kendi sloganlarıyla yürüyüşlere katıldı.

Almanya'nın Münih kentinde binlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları için Marienplatz'da bir araya geldi.

Kurdistanlı kadınlar da taşıdıkları pankartlar ve "Sara Rojbîn Ronahî”, "Jin Jiyan Azadî", "Bijî YPJ" sloganlarıyla kadına yönelik şiddete, sömürüye ve faşizme dikkat çekti. Çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcisinin katıldığı eylemde kadınlar müzik eşliğinde dans ederek yürüdü.

 Yürüyüş sırasında aralıksız "Jin jiyan azadî" sloganı atıldı.
Mitingde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına konuşma yapıldı.
Eylem konser ve danslarla devam etti.


STOCKHOLM


İsveç’in başkenti Stockholm’da bulunan 10 kadın örgütü tarafından organize edilen 8 Mart yürüyüşü, Kürt kadın hareketinin “Jin Jiyan Azadi ile kadın devrimine yürüyoruz” şiarı ile gerçekleşti. Sergels Tor'da başlayan etkinlikte Amara Kadın Meclisi'nin oluşturduğu koronun 'Bella Ciao'yu Kürtçe seslendirmesi büyük beğeni topladı.
Kadın kurumlarının mesajlarında ortak bir mücadele ve örgütlenmenin önemine değinildi.
Kadın kurumlarının mesajlarının okunmasının ardından Gustaf Adolfstorg Meydanı'na doğru yürüyüşe geçildi.
Coşkulu geçen yürüyüş boyunca sık sık "Jin Jîyan Azadî", "Kadına dönük şiddet politiktir", "Sokaklarımızda cinsiyetçileri istemiyoruz", "Benim vücudum, benim kararım" ve "Hayır hayırdır” gibi sloganlar atıldı.


OSLO


Norveç'in başkenti Oslo'da 8 Mart kutlandı.
Binlerce kişi işçi meydanında (Youngstorget) bir araya geldi ve yürüyüş düzenledi.
Oslo'da bu yılın ana sloganı "Bir tane daha değil, erkeklerin kadınları öldürmesine son verin" oldu.
Youngstorget’te kadın kurumları, feminist yapılar, sendikalar, dernekler ve ve siyasi partilerin çağrısıyla 8 Mart buluşması düzenlendi.
Norveç Kürt Kadın Platformu ve NCDK de mitinge katıldı. Kürt kadınlar, üzerinde “Jin, jiyan, azadî” sloganının yazıldığı, Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara’nın fotoğraflarının yer aldığı pankartı taşıdı.

 

LEVERKUSEN


Leverkusen Nucan Kadın Meclisi, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü bir konserle kutladı.

Nucan Kadın Meclisi, farklı kültür ve yetenekleri bir araya getiren etkileyici bir uluslararası konser düzenledi. Konserde kadınların kültür çeşitliliğini ve yeteneklerini öne çıkaran çeşitli gösteriler yer aldı. Sanatçılar arasında başrol oyuncusu olarak yer alan ve heyecan verici performansıyla izleyenleri etkileyen Beşer Şahin de vardı. Davul ve zurnanın geleneksel sesleri ve büyüleyici Kürt folkloru da izleyenleri büyüledi. Ukraynalı kadınlar da özel performans sergiledi
Konser, Entegrasyon Konseyi ile iş birliği içinde planlandı.

 Etkinlikte Entegrasyon Konseyi adına konuşmalar yapıldı.