Avrupa Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı’nda ulusal birlik vurgusu

Kürt kadınları ulusal birlik açısından önemli bir çalışmaya imza atıyor. Avrupa’da bir araya gelen kadınlar, Avrupa Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı’nı yapıyor.

Hollanda’da bir araya gelen Kürdistanlı kadınlar, Avrupa Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı’nı yapıyor.

Bugün öğleden sonra başlayan çalıştaya, TJK-E, KEJAR, YNK, Goran, Komala, Yekgirtu ve KDP’li kadın temsilciler, Yaresan ve Feyli kadınlar, Êzidî Kadın Hareketi (TAJE), Kürdistan İslami Topluluğu (CİK), PYD, Kongra Star, KNK kadın üyeleri, Kürdistani kadın dernekleri, akademisyenler, parlamenterler ve bağımsız şahsiyetlerden oluşan 130 kişinin katılımı ile yapılıyor.

Saygı duruşu ile başlayan çalıştay divan seçimi ve açılış konuşması ile devam etti.

Platform adına açılış konuşmasını Quwesta Dawudî’nin yapması ardından Kürt kadın siyasetçi Sakine Karakoçan söz aldı.

Avrupa gibi bir yerde dört parça Kürdistan’dan kadın temsilinin böylesi bir platformda bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Karakoçan, “Özellikle Kürdistan’ın işgal ve tehdit saldırıları altında olduğu bir dönemde bu platformun gerçekleşmesi çok önemli.

Bu saldırılara karşı kadınların nasıl ön açıcı bir rol oynayabileceğinin tartışılması gerekiyor” dedi.

‘KÜRT KADINLARI BİRLİK OLMALI’

“Biz dört parça Kürdistan’ın kadınlarına, hatta Ortadoğu kadınlarına, Süryani, Asuri, Arap kadınlarına hizmet ediyoruz” diye devam eden Karakoçan, her şeyden önce Kürt kadınlarının birlik olmasının önemine dikkat çekti.

Türk devleti başta olmak üzere, sömürgecilerin Kürt kadınlarının bedeninden korktuğunu da vurgulayan Karakoçan, Muş’ta girdiği çatışmada şehit düşen YJA Star gerillası Ekin Van’ın bedenine Türk askerlerinin saldırmasını da hatırlatarak, “Ekin arkadaşın bedenine saldırdıklarında sessiz kaldık. Türk askerleri önce arkadaşımızın bedenine saldırdı, sonra Efrin’e saldırdı. Bedenimizden korkuyorlar, bu korkuyu büyütmemiz gerekiyor” dedi.

Türkiye, Irak ve Suriye’deki siyasal durumunun gözler önünde olduğunu da kaydeden Karakoçan, Beşar Esad’ın Ezaz, Cerablus, İdlip gibi yerlerde halkı iradesiz bırakmak istediğini vurgulayarak, bütün bu saldırılara rağmen, Efrin’deki direnişte beraberliğin ortaya çıktığını belirtti.

Uluslararası ve yerel güçlerin, Kürdistan’ı sürekli bir sömürge altında tutulmak istediğini de kaydeden Karakoçan, buna karşı birliğin sağlanmasının önemine dikkat çekti. Efrin’de olduğu gibi, Kürtlerin saldırılara karşı direneceğini, birliğini ve statüsünü sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Kürt kadınlarının mücadele ve direniş konusunda bir tarihi geçmişine dikkat çeken Karakoçan, şunları dile getirdi: “Leyla Qasim, Viyan Soran, Şilan Kobanê, Sakine Cansız, Arin Mirkan gibi yüzlerce direnişçi kadınlar var. Bugün de Kürt kadınları bu direnişi miras alarak, direniş ve önümüzdeki mücadele sürecinde daha aktif olmalıdır.”

Ulusal birliğin Kürt halkının demokratikleşmesi noktasında önemli bir rol oynayacağını da vurgulayan Karakoçan, “Kadın rengi bir yere ulaştığında demokratik gerçeklik daha net bir şekilde açığa çıkıyor” dedi.

Avrupa’da böylesi bir toplantının düzenlenmesinin önemine de vurgu yapan Karakoçan, “Birliğimiz güçlü olursa her parçada bir savaşabiliriz” diye konuştu.

Avrupa Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı, açılış konuşması ardından sinevizyon gösterimi ve tartışmalarla devam etti.

Bugün saat 18.00’da sona eren toplantı yarın da devam edecek.