Berfinler için umut olabilecek bir çalışma...

Kezzaplı saldırıya uğrayan Berfin Özek şahsında şiddet gören tüm kadınlar için bir vakıf kurma çalışmaları başladı. Av. Mehtap Sert, “Bu vakıfta kadınlar için her türlü hukuki, maddi ve psikolojik destek verilecek” dedi.

15 Ocak günü Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde dershaneden evine dönerken Ozan Çeltik isimli erkeğin kezzaplı saldırısına uğrayan Berfin Özek adına bir vakıf kurulacak. Bu vakıf, kadınlara yönelik tüm şiddet biçimleriyle mücadele edecek.

Şiddet mağduru kadınlara ulaşıp, destek vermek ve ortak mücadele yürütmek istediklerini belirten Av. Mehtap Sert, öncelikle Özek davasına dikkat çekti.

Özek’e yönelik kezzaplı saldırıyı “politik bir saldırı” olarak ele aldıklarını belirten avukat Sert, İskenderun Kadın Platformu olarak bu davayla ilgilenmeyi de kendileri açısından bir görev olarak bildiklerini ifade etti.

Bu nedenle davayı üstlendiğini söyleyen Sert, “Berfin fotoğraflarda göründüğü gibi değil, ne yazık ki çok daha kötü. Çünkü yüzündeki yanık normal bir yanık değil. Kimyasal bir yanık olduğu için ilerlemeye devam ediyor. Bu yüzden tedaviye bir an önce başlanması gerekiyordu. Ama ne yazık ki devletin sağlık politikaları ve kadına yönelik şiddet konusundaki duruşundan kaynaklı, Berfin’in sağlık sorunu bir estetik sorunu olarak bakıldığından devlet, sağlık masraflarını karşılamayacağını söyledi” dedi.

Bir yardım kampanyası başlatmak için gerekli belgeleri topladıklarını ve Hatay Valiliğine verdiklerini kaydeden Sert, ancak bu sürecin kasıtlı bir şekilde yavaş yürütüldüğü tepkisinde bulundu.

Berfin’in yanıklarının daha da ilerlediğini belirten Sert, seslerini sosyal ağlar üzerinden bakanlığa duyurmak ve kamuoyunu da arkalarına almak için bir çalışma içerisine girdiklerini kaydetti.

Sert şunları söyledi: “Bizler devletin sağlık alanında kadınlara daha fazla alanda arka çıkması için çaba harcıyoruz. Şiddete gören kadınlar için her türlü tedavinin devlet tarafından karşılanması gerekir. Bir erkek tarafından şiddet gördükten sonra burnu kırılan bir kadının burun estetiğinin de geçmeyen kalıcı morlukların lazer tarafından sildirilmesi ve bunun gibi birçok tedavinin estetikten ziyade sağlık alanında değerlendirilmesi gerekir.”

Yaratılan kamuoyu sayesinde birçok kurum, kuruluş ve kişilerden desteklerin geldiğini fakat valilikten izin alınamadığını belirten Sert, en azından ailenin ihtiyaçlarının kendileri tarafından karşılandığını söyledi. Yine özel bir hastanenin tüm ameliyat masraflarını ücretiz karşılamak için gönüllü olduğunu belirten Sert, şöyle devam etti: “Yine bu süreçte şunu çok iyi anladık ki bu gibi durumlar için bir Kadın Bakanlığı olmak zorunda. Bizler de hem Berfin için kampanyayı yürütmek ve bu fikirlerimi diğer insanlara da ulaştırmak adına bir çalışma başlattık. Bu süreçte para vermek için bir çok insan ulaştı bize. Ancak valilik onayı olmadığı için parayı bize gönderemiyorlar. İnsanlar Berfin ile empati kurdu. Biz de bu yüzden vakıf kuruyoruz.”

Avukat Sert, bu vakıf sayesinde bir gözü tamamen göremeyen ve diğer gözünde görme oranı yüzde 50 düşen Berfin’in eğitim masraflarının karşılanacağını ifade etti. Bununla beraber, daha nice Berfinlere de el uzatacaklarını kaydeden Sert, “Bizler hem hukuksal anlamda hem de destek olmak adına herkesi de bu vakıfta yer almaya çağırıyoruz” diye noktaladı.