Bern’de 25 Kasım ‘Berjîn Zenda’ya adandı

Başkent Bern’de alanlara çıkan kadınlar, İsviçre’de yılın başından bu yana 24 kadının katledildiğine dikkat çekerek, “Bir kadın daha eksilmeyeceğiz” diye haykırdı. Eylem, Türk devletinin katlettiği Berjîn Zenda’ya adandı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle İsviçre'nin başkenti Bern'de alanlara çıkan kadınlar, “Bir kadın daha eksilmeyeceğiz” mesajı verdi.

Mizgin Kadın Meclisi öncülüğünde İsviçreli ve göçmen yüzü aşkın kadın Bubenbergplatz'ta bir araya geldi.

Bu yıl düzenlenen 25 Kasım eylemi,  7 Temmuz 2021 günü Kêste köyü yakınlarında işgalci Türk ordusunun gerçekleştirdiği bombardımanlarda şehit düşen Berjîn Zenda'ya (Ayşe Demir) adandı. 

Berjîn Zenda şahsında erkek ve devlet şiddetiyle katledilen kadınlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Kadın kurumları adına yapılan konuşmalarda, yılın başından bu yana İsviçre'de 24 kadının erkek şiddetiyle katledildiğine vurgu yapılarak, İsviçre devletinin İstanbul Sözleşmesinin gerekliliğini yerine getirme çağrıları yapıldı.

Ayrıca kadın kurumları tarafından Bubenbergplatz adının 'Ni Una Menos' olarak değiştirilmesi için çalışmaların başlatılacağı aktarıldı.

Mizgin Kadın Meclisi üyesi tarafından eylem alanında yapılan konuşmada ise Berjîn Zenda şahsında Kürt Kadın Hareketinin özgür kadın ve özgür yaşamı yaratma mücadelesine yönelik bir konuşma yapıldı. 

Yapılan konuşmaların ardından kadınlar erkek ve devlet şiddetine karşı kadın mücadelesinin sahiplenildiği sloganlarla yürüyüşe geçti.

İsviçre'nin bir çok merkezinde olduğu gibi burada da kanton polisi tarafından yürüyüşün yasaklanmak istenmesine karşı kadınlar, kararlılıkla yürüyüşlerinden vazgeçmedi.

Kentin önemli merkezlerinde durarak kurumlar adına açıklamalar yapıldı ve 'Las Tesis' dansı yapıldı.

Kadınlar eylemlerini Reithalle alanında sonlandırdı.