Binlerce Myanmarlı kadın Çinlilere satıldı

Bangkok’ta yayınlanan bir rapora göre binlerce Myanmarlı kadın Çin’de zorla evlilikler yoluyla eş olarak satıldı.

Myanmarlı kadınların, uzun zaman Çin’de uygulanan tek çocuk politikasının mağdurları olduğu belirtiliyor.

Çin’de “1979 ile 2015 yılları arasında tek çocuğa dayalı doğum kontrol politikasının sonucu olarak, 33 milyon dolayına erkek fazlalığı var.

Bu boşluğu kapatmak için Kamboçyalı, Laoslu, Myanmarlı ve Vietnamlı kadın her yıl Çin’e evlilik için gidiyor veya zorla gönderiliyor. Bir çok kadın aileleri tarafından zorla evlendiriliyor ya da insan tacirlerinin mağduru oluyorlar.

Amerikan kamu sağlığı okulu Johns Hopkins Bloomberg tarafınan Bangkok’ta yayınlanan araştırmaya göre Myanmar’ın kuzeyindeki Kachin ve Shan eyaletlerinde 7.500 dolayında kadın Çinlilere zorla eş olarak satıldı. Araştırma onlarca Myanmarlı kadının tanıklığına dayanıyor. Çoğu kadının çocuk sahibi olmaya zorlandığı belirtiliyor. Rapor, evliliklerin genellikle köyün büyükleri veya aileler tarafından anlaşmalı olarak yapılıyor. Sözkonusu aileler toplumsal sınıfın alt tabakasında yer aldıkları için reddetme hakkına sahip değiller. Kadınlar bazen, yaşlı, hasta veya sakat erkeklerle de evlenmek zorunda bırakılıyorlar.

Rapora göre bir kadın satın almak, Çinli erkeğe 10 ila 15 bin dolar arasında paraya mal oluyor. Araştırmacılar Myanmar makamlarından Kachin ve Shan eyaletlerinde ordu ile silahlı isyancılar arasındaki çatışmalara son vermesini istedi, zira kadınlar bu silahlı şiddetin mağdurları oluyorlar.

Araştırmayı sahada yürüten Taylandlı Kachin Kadınlar Derneği’nden Moon Nay Li, “Siyasi istikrarsızlık, çatışmalar ve topraklara el koyulması nedeniyle, kadınların güvenliği büyük tehlike altında” dedi.

Raporun yazarları ayrıca Myanmar hükümetinden insan tacirlerine karşı yasayı uygulamasını ve bu kadınları mağdur olarak tanımasını istedi.