BM: Kadınlar için en tehlikeli yer 'ev'

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, 2017 yılında katledilen kadınların yarısından fazlası, eşleri veya aile bireyleri tarafından öldürüldü. Bu da ev içini, karınlar için dünyanın en tehlikeli yeri yapıyor.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla bir rapor yayınlayan BM’nin Uyuşturucu ve Suçlarla Mücadele Bürosu, 2017 yılında dünya genelinde 87 bin kadın cinayeti işlendiğini açıkladı. Bunların yaklaşık 50 bini (yüzde 58’i) eşleri veya aile bireyleri tarafından öldürüldü. Yaklaşık 30 bin kadın (yüzde 34’ü) partnerleri tarafından öldürüldü.

Viyana merkezli BM bürosu, “Her saat yaklaşık 6 kadın tanıdıkları bir kişi tarafından öldürüldü” dedi. Cinayet kurbanı kadınların büyük çoğunluğunun, diğer bir ifadeyle yüzde 80’inin erkekler tarafından öldürüldüğünü belirten BM bürosunun şefi Yuri Fedotov; “Kadınlar erkek-kadın arasındaki eşitsizlik, ayrımcılık ve negatif steryotip anlamında da en ağır bedeli ödemeye devam ediyor” dedi.

Fedotov, “Kadınlar ayrıca eşleri veya aile bireyleri tarafından öldürülme olasılığı en fazla olan kişilerdir. Bu da ev içini bir kadın için dünyanın en tehlikeli yeri yapıyor” dedi.

BM yetkilisi, “Kadınların erkeklerden daha çok bu tip şiddetin kurbanları olmaya devam etmesi, erkek ve kadınlar arasında aile içi ortam ilişkilerindeki dengesizliğe de not düşüyor” diye ekledi.

Afrika ve Amerika ülkeleri kadınların eşleri veya aile bireyleri tarafından öldürülme riskinin en fazla olduğu bölgeler olarak dikkat çekiyor.