BM: Taliban kadınları görünmez kılmayı hedefliyor

Birlemiş Milletler’in Afganistan’daki insan hakları özel raportörü Richard Bennett, Taliban’ın dayattığı kısıtlamalarla kadınları “görünmez kılmayı hedeflediğini” belirtti.

Taliban, Ağustos 2021’de iktidar geldiğinden beri kadın düşmanı politikalarını hayata geçiriyor.

Sivil topluma dayatılan bir düzü tedbir geniş ölçüde kadınları hedef alıyor. Kadınlar geniş bir şekilde kamusal işlerden dışlanırken, seyahat hakları kısıtlandı ve kız çocuklarının ortaokul ve liseye gitmeleri yasaklandı.

Mayıs ayı başında Talibanların dini lideri kadınların kamusal alanda tamamen örtünmeleri talimatını verdi. Buna yüzün de kapatılması dahil.

Richard Bennett, ülkeye yaptığı 11 günlük ziyaretin sonunda başkent Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, tüm bu önlemlerin "topyekûn bir cinsel ayrımcılık modelini tanımladığını ve kadınları toplumda görünmez kılmayı amaçladığını” belirtti.

Basın toplantısının yapıldığı sırada 45 dolayında kadın ve kız çocuğu, okulların kız çocuklarına açılması için bir eylem yaptı.

Taliban güçleri eyleme müdahale ederek, zorla dağıttı. Taliban yönetimi 23 mart günü, birkaç saat açık kaldıktan sonra, kadınlar için tüm ortaokulların kapatılması talimatını vermişti.