Buldan: Barajları halkımızın öz gücüyle yıkacağız!

Buldan, seçim gündemine değinerek, "Kendi aralarında ittifak yaparak barajı bizim için korudular ama biz o barajları halkımızın öz gücüyle yıkacağız” dedi. Buldan, HDP sayesinde AKP-MHP'nin gideceğin, halkların güzel bir sabaha uyanacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi...

Buldan, idam edilmelerinin yıl dönümünde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı anarak konuşmasına başladı.

Buldan, Türkiye ve Kürdistan'daki ziyaretlerde kazanacaklarına dair inanç ve kararlılığı bir kez daha gördüklerini kaydetti.

'HDP'YE İNANÇ YÜKSEK'

“OHAL’in tüm baskılarına rağmen halkımız partimiz ve heyetimizi kararlılıkla, aydınlık bir geleceğe olan büyük bir inançla sahiplendi” diyen Buldan, “Ben onurlu Serhat ve Botan halkı başta olmak üzere, bizlerin yanında olan tüm halkımıza teşekkür ediyorum. HDP’ye o kadar yüksek bir inanç vardı ki, meydanlar, sokaklar insan seli oldu, bizleri karşıladı. Biz bu coşkuyu elbette 11 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirdiğimiz kongreden de aldık. Kongredeki coşku Kürdistan’ın her ilinde, her caddesinde daha da büyüyor. 7’den 70’e ayağa kalkan halkımız 24 Haziran seçimlerine çoktan hazır bile. Serhad halkı rengini şimdiden belli etmiş. O renk HDP’dir. O renk Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Selahattin Demirtaş’tır” diye belirtti.

'DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ!'

Halkın 24 Haziran’ı dört gözle beklediğini ifade eden Buldan, “Kendi iradesini yok sayanlara en güçlü cevabı vermeye hazırlanıyor. HDP’yi sandığa gömün talimatı verenleri, halkımız 24 Haziran’da sandığa öyle bir gömecek ki o sandıktan bir daha çıkamayacaklar. Bir önceki konuşmamda iktidarı uyarmıştım tokat geliyor demiştim. Evet tokat hazır. Tüm Türkiye halkları o tokadı sandıkta atmaya hazırlanıyor. Eller havaya kalkmış, tüm Türkiye halkları, o tokadı sandıkta atmaya hazırlanıyor” dedi.

'HDP'NİN KARŞISINDA UTANACAKLAR'

Buldan, seçim ittifaklarına ilişkin olarak ülkenin ihtiyacını karşılayacak, demokrasiyi krizden kurtarabilecek ittifaklar olmadığı değerlendirmesini yaparak, şöyle devam etti: “Bir tarafta tekçi milliyetçi sağ bir ittifak var diğer taraftaysa demokratik bir çizgiyi temsil eden HDP var. AKP ve MHP, kendilerini kurtarabilmek için denize düşen yılana sarılır gibi birbirlerine sarıldılar. Onların ittifakları korku ittifakıdır. Krizle geldiler krizle gidecekler. Bunu herkes böyle bilsin. Sahada kesişen bu ittifaka, aynı zamanda HDP’ye karşı kurulan bir ittifaktır. HDP, Meclis’te temsil edilmesin, hedefleri budur. Bunun için kendi aralarında ittifak yaparak barajı bizim için korudular, ama biz o barajları halkımızın öz gücüyle yıkacağız. HDP’nin karşısında utanacaklar, köşe bucak kaçmaya çalışacaklar. Türkiye haklarının demokratik seçeneği ve umudu sadece HDP’dir. Bu süreçte ilkeli ve kararlı duran HDP olmuştur. Biz kimseyle kapalı kapılar ardında pazarlık yapmadık kimsenin peşinden koşmadık, gitmedik, ilkelerimiz duruşumuz ortada. Hem Kürt halkının kendi içindeki ittifakı hem de Türkiye demokrasi ve emek güçleriyle ittifakı en onurlu ittifaktır. Bu salt bir seçim ittifakı değildir. Bu, uzun soluklu bir mücadele ittifakıdır. Geçen hafta Kürt partiler kendi aralarında bir ittifak kurdular, bu Kürtlerin ulusal ittifakı açısından tarihi bir değerde, tarihi bir önemdedir.”

KÜRT PARTİLERİNE TEŞEKKÜR

Buldan, Kürt partilerinin ittifak için yaptıkları görüşme için ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Kürt halkının bizden beklediği de böylesi anlamlı değerli bir iş birliğidir. Ben HDP adına Kürt partilerinin değerli yöneticilerine bu duyarlı çıkışları için bir kez daha teşekkür ediyorum. Bunu seçimlerle sınırlı tutmamak, kalıcı hale getirmek, kurumsallaştırmak tarihi bir sorumluluk olarak önümüzde durmaktadır. Bunu başaracağımıza yürekten inanıyorum. Tüm Kürt partilerini bir kez daha selamlıyorum. Aynı şekilde HDP, Türkiye’nin batısında sol sosyalist, tüm emek güçleriyle bir mücadele ittifakı içindedir. Behice Boran’ın, Deniz Gezmiş’in, Mahir Çayan’ın mücadele geleneği ve mirası bugün temsiliyetini HDP’de bulmaktadır. İşçilerin, emekçilerin, kadınların ve gençlerin umudu HDP’dir. HDP yıllardır inancı ve kültürü dolayısıyla baskı gören Alevi toplumunun ve tüm farklı inançların kendisini güvende hissettiği ortak yaşamın adresidir. Karşımızdaki milliyetçi tekçi, mezhepçi sağ anlayışların ne Alevi toplumuna ne Sünni vatandaşlara getirebileceği hiçbir şey yoktur."

‘DEMİRTAŞ ŞAHSINDA MİLYONLAR REHİN TUTULUYOR'

Buldan, Selahattin Demirtaş’ın Edirne ile Hakkari’yi birleştiren, Türkiye halklarının sevgi ve gönül bağı kurabilen herkesin umudu olabilen tek Cumhurbaşkanı adayı olduğunu dile getirdi. Buldan, Demirtaş’ın adaylığı için şunları söyledi:

“İktidar tarafından siyasi bir rehine olarak tutulan Demirtaş, kaldığı 4 duvar arasından herkese umut vermekte, çözüm üretmektedir. Erdoğan devletin tüm imkanlarını kullanmasına rağmen Türkiye halklarına topluma bir güvence vermemiştir. Demirtaş’a uygulanan rehine politikası aslında onun şahsında HDP’ye oy ve gönül veren milyonlara dayatılan bir zulümdür. Erdoğan ‘seçim demokratik bir yarıştır kendine güvenen herkes bu yarışta yer alabilir’ diyor. Biz de kendisine soruyoruz; madem öyle, sayıları on bini bulan kadromuz neden seçim çalışması yapamıyorlar, neden cezaevlerindeler? Sen devletin her türlü imkanı ile her mekanda propaganda yaparken neden bizim Cumhurbaşkanı adayımız rehine durumunda?

Sizler Cumhurbaşkanı adayları olarak il il gezeceksiniz, mitingler yapacaksınız, seçmenleriniz eline dokunacaksınız. Ancak tek bir Cumhurbaşkanı adayı var Sayın Selahattin Demirtaş, İstanbul Milletvekilimiz Edirne Cezaevi’nde bir buçuk yıldır rehine olarak tutulmakta. Yapacağı seçim kampanyasını sadece avukatları aracılığıyla bizlere göndereceği notlar ve onların halkımızla buluşmasıyla gerçekleştirmeye çalışacak. Böyle bir haksızlığı böyle bir hukuksuzluğu asla kabul etmediğimizi ifade ediyoruz. Sayın Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı kesinleştiği andan itibaren Sayın Demirtaş özgürlüğüne kavuşmalı seçmenleriyle el ele omuz omuza bu süreci tamamlamalıdır. Kendinize güveniyorsanız, korkmuyorsanız Sayın Demirtaş’ı serbest bırakın, meydanlara çıksın, onunla yarışın.”

'ENKAZ YARATIP SONRA KURTARICILIĞA SOYUNDULAR!'

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu İstanbul’da açıkladığı seçim manifestosuna değinen Buldan, şunları söyledi: “Pazar günü Recep Bey AKP’nin manifestosunu deklare etti. Tekçi zihniyeti, toplumu bölen insanları kamplaştıran bir ülkenin bereketini bile tüketen bir partinin genel başkanı Tayyip Bey o manifestoyu halklarla paylaştı. Peki, 16 yıldır bu ülkenin tüm kaynaklarını sömürdünüz. Yetmedi insanları inançlarını sömürdünüz. O da yetmedi insanların yoksulluğunu ve işsizliğini sömürdünüz. Seçime giderken bir enkaz yarattınız. Sanki bu enkazı yaratanlar kendileri değilmiş gibi şimdi bir de kurtarıcılığa soyundular. AKP’nin manifestosu tam bir çöküş ve bitiş manifestosudur. ‘Zulme karşı merhamette yana olduk’ diyor Tayyip Bey. 16 yıldır iktidarda olan sizsiniz, zulmeden kim? Kürt halkı sizin merhametinizi Roboski’de gördü. Efrîn'de gördü. Kürt halkı Sur’da, Nusaybin’de, Cizre’de, Gever’de gördü. Güney Kürdistan halkına ‘vanaları kapatırız’ derken gördü, cesedi bir hafta sokak ortasında kalan Taybet Ana’ya yapılanlarda gördü. Her gün ‘başlarına yıkacağız, imha edeceğiz, bir gece ansızın geliriz’ diyen kimdi. Buradan soruyoruz:

Genelkurmay başkanını helikopterle Abdullah Gül’e yollayıp aday olmasın dedirten kim? Demokratik siyaseti yargının polisin hedefi haline getiren kim? Bu ülkeyi OHAL karanlığına gömen kim? On binlerce insanı içeriye atan kim? ‘Cudi’de F-16 olduk’ diyor, sonra da ‘sivilleştik’ diyor. Hem F-16 hem sivil nasıl olunuyor merak ettik. Marifet F-16 olmak değil barış insanı olabilmektir. Boş yere uğraşmayın, zerre kadar inandırıcılığınız kalmamıştır. Türkiye toplumunun sizin yalanlarınıza karnı toktur, 24 Haziran’da da size gerekli ders verilecektir.

Tüm bunlar yetmiyor ‘ahdim olsun ki enflasyon faiz düşecek’ diyor. Bugüne kadar neyi düşürdünüz, neyi düşüremediniz her şey ortada. Adaleti hukuku düşüremeyeceksiniz. Halkı açlığa ve yoksulluğa sürüklediniz, halkın gönlünü kazanmaya gücünüz yetmeyecektir. İstikrar yalanı ortaya çıktı ve erken seçim kararı aldınız çünkü ülkeyi iyi yönetemediniz. Şimdi de iyi yönettik diye seçime gitmek istiyorsunuz. AKP aynı bozuk kaset gibi aynı nakaratları tekrar edip durmakta. Millete tekrar tekrar aynı filmi izlettirmeye çalışıyorlar ama bu kez izleyici farklı.

'HDP OLMADAN PARLAMENTO DA EŞİTLİK DE OLMAZ'

'Erdoğan manifesto açıkladı, halk da 24 Haziran manifestosunu yazıyor. Bekleyin ve görelim. Hem AKP düşecek hem enflasyon düşecek. Siz gidince her şey düzelecek. AKP-MHP koalisyonu, kriz, KHK, hukuk dışılıktan başka hiçbir şey getirmedi bundan sonra da bir şey getirmeyeceğini biliyoruz. Erdoğan istediği kadar özgürlük adalet demokrasi nutukları atadursun, ağzıyla kuş tutsa inandırıcılığı yok. Sizin demokrasiyi özgürlüğü adaleti ne hale getirdiğinizi herkes gördü. Sayılı günler kaldı, 24 Haziran’da halk sizin fişinizi çekecek. Tüm ülkeyi karanlığa çeviren bu faşizan zihniyetle 24 Haziran’da hesaplaşmak HDP’nin en asli görevlerinden biridir. Bu iktidardan kurtulmanın yolu HDP ve Demirtaş etrafında oluşturulacak toplumsal kenetlenmeden geçmektedir. HDP olmadan parlamento olmaz, Türkiye’de demokrasi olmaz. Biz insanca onurluca eşitçe özgürce emekten yana bir yaşam vaat ediyoruz. Barışı vadediyoruz. Demokrasiyi vadediyoruz. Adalet ve eşitliği vadediyoruz. Kimsenin dışlanmadığı bir yaşam vadediyoruz."

'GÜZEL BİR SABAHA UYANACAĞIZ'

Buldan, 25 Haziran'da halkların güzel bir sabaha uyanacağını vurgulayarak, "Ev ev dolaşarak, sokak sokak mahalle mahalle dolaşarak seçim çalışmalarınızı yürüteceğiz. 7 Haziran ruhuyla 24 Haziran’ı demokrasi zaferiyle hep birlikte taçlandıracağız. Bu kötü gidişatı değiştirmek sizin elinizde. Seninle değişir. Ahdimiz olsun ki Tayyip Bey'e şöyle bir cevap veriyoruz; ne sana başkanlık ne de 400 milletvekili. 50 milyon seçmenin oyuna talibiz, parlamentoda HDP, Cumhurbaşkanlığı seçimi Demirtaş” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, son olarak 12 Mayıs’a kadar seçmen listelerinin askıda olduğunu hatırlatarak, her seçmenin kayıtlarını incelemesini ve gerekli başvuruları yapmasını istedi.