Buldan, kadınları ‘örgütlü gücü’ büyütmeye çağırdı

TJA’nın Batman’da düzenlediği Kadın Konferansı’nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadınlar bir araya gelmezse şiddetin artacağını belirterek, “Dolayısıyla örgütlü gücümüz ve mücadelemizi büyütmek zorundayız” dedi.

Özgür Kadın Hareketi'nin (TJA), Batman'da "Em li dijî faşîzmê bi biryar û di azadiyê de bi israr in (Faşizme karşı kararlı, özgürlükte ısrarcıyız)" şiarıyla düzenlediği kongre ikinci gününde devam ediyor.

4'üncü Kadın Konferansı’na katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptığı konuşmada, "Bu konferansta yüreğimizin bir kısmı burada ama yüreğimizin diğer kısmı İran'da Jîna Amini için direnen, onun katledilmesine karşı çıkan İranlı kadınların yanında” dedi.

Buldan,  “Yüreğimizin bir kısmı burada, diğer kımsı cezaevlerinde rehine olarak tutulan Gülten Kışanak, Figen Yüksekdağ'ın, Sebahat Tuncel'in, Aysel Tuğluk'un, Gülser Yıldırm'ın ve ismini sayamadığım onlarca kadın arkadaşımızın yanında. Biliyoruz nerede olursak olalım. Yaşamın neresinde olursak olalım bizler katlediliyoruz, tacize ve tecavüze uğruyoruz. Yok sayılıyoruz, inkar ediliyoruz. Bunun üzerine erkekler bizim üzerimizde siyaset yapıyorlar" diye ekledi.

Kadınlar dünyanın her yerinde şiddete maruz ve katledildiğini belirten Buldan, “Ama şunu ifade etmek isterim ki her katliam, her şiddet politiktir ve siyasidir. Devletlerin, hükümetlerin ve ülkelerin yönetenlerin emirleri ve siyasetleri doğrultusunda kadınlara bakış açıları doğrultusunda bizler katlediliyoruz, bizler şiddete uğruyoruz. Ama şu da bilinsin ki dünyanın neresinde olursak olalım her türlü şiddete karşı, her türlü katliama karşı, her türlü inkar ve yok sayılmaya karşı kadınlar bu zamandan itibaren, bundan sonra her yerde direnecek. Her türlü katliamın karşında duracak. Her türlü şiddetin karşısında duracak” şeklinde konuştu.

Buldan şöyle devam etti:  “Tek bir kadının bile saçının teline zarar gelmemesi, tek bir kadının bile tırnağının taşa değmemesi için kadınlar birlikte hareket edecek, kadınlar yek vücut olacak, kadınlar direnecek, kadınlar mücadele edecek. Bunun sözünü bu kürsüden bir kez daha vermek istiyorum. Erkekler şunu bilsin ki Jina Emini'ye yapılanlar her birimize yapılanlardır. Katledenler bilsin ki karşınızda örgütlü kadın duruşu var. Evet, biz ortaklaşmamızla, mücadelemizle, dayanışmamızla bundan sonra kadınlara yönelik her türlü şiddetin önüne geçmek için birlikte hareket etmek zorundayız. Yoksa bu ülke başta olmak üzere, Kürt kadınlarına yapılan başta olmak üzere dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddet artar. Bir arada durmazsak, Kürt kadınlarıyla Türkiyeli kadınlar bir araya gelmezse, birlikte mücadele etmezse bu şiddetin artacağını biliyoruz. Dolayısıyla örgütlü gücümüz ve mücadelemizi büyütmek zorundayız. Ama şuradan şu duyguyla ayrılmak istiyorum: 'Jin, jiyan, azadî' hepimizin ortak sloganıdır. Dünyanın neresine gidersek gidelim 'jin, jiyan' sloganını her yerde söyleyelim, herkese ulaştıralım. Tek bir kadının dahi katledilmesine dahi müsaade etmeyelim."