Buldan: Tecride karşı mücadelemizi yükselteceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı açlık grevine başlayan Leyla Güven'i selamladı. Buldan, "Tecride karşı mücadeleyi yükselteceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ve yerel seçimler gündemiyle toplandı. Partinin genel merkez binasındaki toplantıda, “Leyla Güven haklıdır, tecrit kaldırılmalıdır” yazılı pankart asıldı. 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yerel seçimler öncesi kadınların bir araya gelmesinin önemine vurgu yaparken, cezaevlerinde rehin tutulan kadın siyasetçileri selamladı. 

LEYLA GÜVEN SELAMLANDI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevine giren, rehin tutulan Leyla Güven'in eylemini sahiplendiklerini belirten Buldan, “Kadın iradesini bu yolla teslim alamadılar ve alamayacaklarını da iyi biliyorlar. Esas olan mekan değildir, yoldur, hedeflerimizdir. Biz bu yolu zindanlarda, sokaklarda, Meclis’te de yürüyeceğiz" dedi. 

'TECRİDİ YIKACAĞIZ!'

Buldan, şunları ifade etti: "Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven, Sayın Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için bedenini açlığa yatırdı. Bu ülkede demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi veren Sayın Öcalan'a dönük tecrit içinde tecridin yaşatıldığı bir süreçten geçiyoruz. Ailesi, avukatları ve siyasi heyetlerle görüştürülmediği, rehine olarak tutulduğu bu dönemde, Leyla Güven'in büyük bir inanç ve direnişle başlattığı bu eylemi selamlıyoruz. Bundan sonra daha çok, daha güçlü bir şekilde bütün eylem ve etkinliklerimizde tecride karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Çünkü tecrit, aynı zamanda kadın özgürlüğüne yönelik bir tecrittir. Bizler tecridi kadınlarla yıkacağız.” 

'AKP İLE TECAVÜZ VE KATLİAM ARTTI'

AKP hükûmetinin 16 yıllık iktidarı boyunca kadın kazanımlarına dönük saldırılarının olduğunu vurgulayan Buldan, şöyle devam etti: “Çünkü kadınlardan korkuyorlar. Kadının siyasetinden, direniş kararlılığından kokuyorlar. Tek adam erkek rejimi çok iyi biliyor ki onları durduracak tek güç kadınlardır. Bu yüzden kadın kurumları kayyumlar tarafından kapatıldı, eş başkanlık sistemimiz yok sayıldı. Kadınlara dönük katliam, cinsel taciz, tecavüzün çok daha fazla olduğunu, her geçen gün arttığını görüyor, buna tanıklık ediyoruz. Kadınların şiddete karşı karşıya kaldığı bir ortamda en fazla yapabileceğimiz şey, kadınların bir araya gelmesi ve bu düzene 'dur' demesidir."

'RUTİN BİR SEÇİM OLARAK ELE ALINMAMALI'

Kadınların tek adam rejimine karşı bir araya gelmesi açısından seçimlerin bir vesile olduğunu belirten Buldan, "Katıldığımız bütün seçimlerden bu erkek rejimine kadınların restinin çıktığını da biliyoruz. 24 Haziran seçimlerinde buna tanıklık ettik. Kadın ittifakı dedik ve bununla kazandık. Kadın ittifakının buradaki başarısının altını çizmek istiyorum. Önümüzde 31 Mart yerel seçimleri var. Güçlü kadın katılımı ve güçlü kadın aday sayısıyla seçimlere hazırlanıyoruz. Kimse bunu rutin bir seçim olarak ele almasın. Kadınların, yerelden iktidara yürüyeceği bir seçim olacaktır. Kadın ittifakı, kadın iradesini sandıklardan zaferle çıkaracak” diye konuştu.

Gasp edilen Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyelerdeki kayyumların icraatlarına da değinen Buldan, şunları kaydetti: “Kadınlar kentlerini de kendilerini de yönetecek. Kayyumların atandıkları günden itibaren en fazla kadın kurumlarını kapattıklarını biliyoruz. Kürtlerin değerlerine de saldırdılar, yerle bir etmeye çalıştılar. Söz veriyoruz, kayyumlar kadınların eliyle gidecek ve o koltuklara kadınlar oturacak.” 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, sözlerini şöyle bitirdi: “Bizler erkek ittifakına karşı kadın ittifakıyız. El ele, omuz omuza, güç birliğiyle HDP çatısı altında yerel seçimlerde tüm kadınlar aday olsun. HDP çatısı altında siyaset yapmaya, kadınların gücünü bir kez daha ortaya koymaya çağırıyoruz. Başvuru tarihi belirlendikten sonra kadınları; belediye eş başkanlıkları, meclis üyelikleri, muhtarlıklar da olmak üzere tüm karar mekanizmalarında olmaya davet ediyoruz. Birlikte kazanacağız, birlikte başaracağız. Kadın arkadaşlarımızı özgürlüklerine birlikte kavuşturacağız, tecridi birlikte yıkacağız.”