CENÎ’den Berlin’de kadın buluşması

Barış İçin Kadın Bürosu-CENİ, Berlin’de kültür gecesi düzenledi. Gecede barış sürecinde kadınların rolü üzerine konuşmalar yapıldı.

Barış için Kürt Kadın Bürosu-CENÎ, kadınların birbirini tanıması ve ağ kurması amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de kültürel bir gece düzenledi. CENİ tarafından organize edilen gecede sanatçı Zehra Doğan resimlerini sergiledi, yönetmen Leyla Toprak’ın “Uzak mı” adlı filmi gösterildi ve Nergez Dlo stranlarıyla katkı sundu. 

Akademisyen Şermin Güven’in moderatörlüğünü yaptığı kültür gecesi, kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı.

TARİHİ KADINLAR YAZACAK

CENİ’nin yaptığı çalışmaları dinleyicilere anlatan Solin Janya, barış çalışmaları yaptıklarını belirterek, “Savaşa karşıyız. Erkek egemenliğine karşıyız. Kadınlar tarihi yazacak. Kürt Kadın Hareketi, “Tarih günümüzdedir ve biz tarihin başlangıcındayız” anlayışı var. 1923 yılında Lozan Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Kurdistan dörde bölündü. O anlaşma sonrası bugün birçok kişi Kürtleri dağ Türkleri olarak görüyor” dedi. 

Kadınlar açısından tarihin önemine ve Kürt Kadın Hareketinin örgütlenme biçimine de değinen Solin Janya, “Eğer tarihin yoksa kim olduğuna ve nereden geldiğine de yer yoktur. Kürt Kadın Hareketi özerk otonom örgütleniyor. Bu nedenle kadın bakış açısıyla refleks veriyor” ifadelerini kullandı.

BARIŞ MÜCADELESİNE ODAKLANIYORUZ

Susanne Rössling ise, CENÎ’nin kuruluşu ve çalışması hakkında bilgiler verdi. Rössling, şunları söyledi: “CENÎ, Kürt ve Türk kadınları tarafından kuruldu. Ortadoğu’da alternatif bir yaşam nasıl kurulabilir üzerinde çalışıyor. Bir enternasyonalist olarak içinde yer aldığım Kürt Kadın Hareketi, 1993’te kadın gerilla ordulaşmasına imza atmış bir harekettir. CENÎ olarak Newroz, seçimler ve diğer etkinlikler için delegasyonlar oluşturuyoruz. Kadına yönelik şiddete karşı kampanyalar örgütlüyoruz. Kadın kırımına, çocukların evlendirilmesine karşı mücadele ediyoruz. Barış mücadelesi ve anlaşmazlık çözümlerine odaklanıyoruz. Unutmayalım, “barış süreci” olduğunda ilk olarak Paris’te kadınlara yönelik katliam gerçekleşti.”

KADIN, YAŞAMIN VE AŞKIN KURUCU UNSURUDUR

CENÎ’nin tanıtım konuşmaları sonrası yönetmen Leyla Toprak’ın 2015 yılı yapımı “Uzak mı” adlı filmi gösterildi. Film gösterimi sonrası konuşan Yönetmen Leyla Toprak, kadının yaşamın kurucusu olduğunu söyledi. Kürt kadın mücadelesinin sembollerinden şehit Gülnaz Karataş’ın (Bêrîtan) sözlerini hatırlatan Yönetmen, “Bêrîtan, evrendeki her şeyin aşka bağlı olduğunu söyledi. Yani yaşama duyduğumuz aşka, özgürlüğe duyduğumuz aşka, insanca yaşamaya ve insan gibi aşk olduğunu söyledi. Sayılan tüm bu kurumların odağında aşk var. Dolayısıyla bu aşk, -feminist perspektif bağlamında söylüyorum-, bu aşkın kurucu unsuru, yaratıcı unsuru kuşkusuz ki kadındır” dedi.

Êzidî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü (SMJÊ) temsilcisi Nûjiyan Günay da Türk devletinin Silahlı İnsansız Hava Araçları ile saldırısında şehit düşen Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Komutanı Pîr Çeko, Agir Cefrî ile Êzidxan Asayişi yönetimi Şêrzad Şemo’yu anarak konuşmasına başladı. Ardından SMJÊ’nin yürüttüğü çalışmalara değinen Günay, DAİŞ tarafından kaçırılan ve köle olarak kullanılan Êzidî kadınların maruz kaldığı uygulamaların soykırım olduğunu ve Berlin’de soykırımın tanınması için verdikleri mücadeleyi anlattı.

Zehra Doğan ise, kadın mücadelesini resmettiği tuvallerini sergiledi.

Yapılan konuşmalar sonrası sanatçı Nergiz Dlo misafirlere stranlarını söyledi.