Danimarkalı siyasetçi ve yazarlardan Kürt liderlere çağrı

Aralarında Danimarka eski Dışişleri Bakanının da bulunduğu birçok isim Güney Kürdistan’da yaşanan gerginliğe yönelik çağrıda bulunarak tarafları sağduyuya davet etti.

KDP ve KCK yönetimine gönderilmek üzere kaleme alınan çağrıda Kürtler arasında yaşanacak bir çatışmanın Kürt düşmanlarına hizmet edeceği vurgusu yapıldı. Metinde çatışma halinin Kürt sorunu konusunda yürütülen çalışmalara zarar vereceği dile getirildi.

Çağrıda şu ifadelere yer verildi: “Danimarka’daki Kürt dostları olarak şu anda Güney Kürdistan’da devam eden çatışmayı büyük bir endişe ile takip ediyoruz. Aşağıda imzası bulunanlar olarak bu çağrı mektubuyla Kürt liderlerini diyaloğa dayalı bir çözüm bulma sorumluluğuna ve imzamızla Kürt liderlerini bölgedeki tüm Kürtlerin yararına işbirliği yapmaya ve birbirleriyle savaşmamaya çağırıyoruz”.

Danimarka halkına ve kamuoyuna Kürtlere yönelik herhangi bir saldırıya karşı Kürtlerin neden birlikte durmaktansa birbirleriyle savaştıklarını açıklamakta zorlanacaklarını da belirten imzacılar, Erdoğan’ın Kürtlerin bölgede birlik, bağımsızlk ve özerkliğe ulaşmasını engellemek için Kürtler arasında çatışma ve anlaşmazlık yaratmak için her fırsatı kullandığına da dikkat çekti.

Çağrı mektubunun sonunda şu ifadelere yer verildi: “Danimarka'daki dostlarınız olarak, işbirliği yapan bir Kürdistan'ın, Kürt halkına ve Kürdistan'ın geleceğine hizmet ve fayda sağlayacağını vurgulamak bizim için önemlidir.”

Mektubun imzacıları şu isimlerden oluşuyor:

Eva Flyvholm, Danimarka Parlamentosu Kırmızı-Yeşil İttifakı Partisi Milletvekili
Villy Søvndal, Dışişleri Eski Bakanı ve Sosyalist Halk Partisi eski milletvekili
Uffe Elbæk, Danimarka Parlamentosu Üyesi, Bağımsız Yeşiller Partisi Milletvekili
Rasmus Nordqvist, Danimarka Parlamentosu Sosyalist Halk Partisi Milletvekili
Jonas Eika, Danimarkalı yazar, 2019 İskandinav Konseyi Edebiyat Ödülü sahibi
Line Barfoed: Danimarka Parlamentosu Kırmızı-Yeşil İttifakı Partisi Eski Milletvekili
Villo Sigurdsson, Sosyalist Halk Partisi'nin Kopenhag Belediyesi Eski Başkanı
Pernille Frahm, Avrupa Parlamentosu Eski Milletvekili Sosyalist Halk Partisi
Jesper Brandt, MSc, Profesör Emeritus, Bilim ve Çevre Bölümü, Roskilde Üniversitesi
Christian Juhl, Danimarka Parlamentosu Kırmızı-Yeşil İttifakı Partisi Milletvekili