'Devlet eliyle apolitik toplum yaratılmaya çalışılıyor'

Artan cinsel istismar olaylarının devlet politikası haline dönüştüğünü vurgulayan HDP vekili Başaran, “Devlet apolitik ve ahlaki olmayan toplum yaratma politikası uyguluyor" dedi.

Kürdistan'da Olağanüstü Hal (OHAL) ve sonrasında iktidar tarafından uygulanan baskı politikasının yanı sıra birçok ilde de cinsel istismar, cinsel şiddet ve fuhuş olayları arttı. Özellikle Batman'da sık sık gündeme gelen cinsel istismar, cinsel saldırı ve fuhuş olaylarına dikkat çeken HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, bu gibi olayların özellikle Kürdistan illerinde artış göstermesinin uygulanan devlet politikalarından kaynaklandığını belirtti. Devletin Kürt illerinde apolitik ve ahlaki olmayan toplum yaratma politikası uyguladığını söyleyen Başaran, cinsel istismar, cinsel saldırı ve fuhuş gibi olayların üzerinde derin çözümlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

BATMAN PİLOT İL OLARAK SEÇİLDİ

"Cinsel istismar, cinsel saldırı ve fuhuş olaylarını değerlendirirken kendi paradigmamızla bağlantılı olarak değerlendirmemiz gerek" diyen Başaran, "Çünkü bizler düşünce olarak politik ve ahlaki bir toplum oluşturma hedefimizle yola çıktık. Tam da bu bakımdan devlet de bizim paradigmamıza ters bir toplum yaratma çabasına girdi. Bunu yaparken de en başta en politik olan bölgelere yöneldi. Çünkü politik insan dikta bir zihniyetle yönetilmesi çok zor bir kişidir. Bu sebepten özellikle devlet apolitik ve ahlaki olmayan bir toplum yaratmak için özellikle Kürt illerinde derin politikalar devreye koymaya çalışmaktadır" diye konuştu.

Devletin bu kirli politikaları uygulama alanı olarak Batman'ı seçtiğini kaydeden Başaran, şöyle devam etti: "Batman uygulanan bu kirli politikalar açısından pilot olarak seçilen bir il. Tabi ki pilot olarak seçilmesinin bir anlamı var. Çünkü Batman özellikle Kürt özgürlük mücadelesi açısından çok önemli bir yere sahip bir kent. Yani dönemsel olarak hem çıkışları hem mücadele biçimi hem politik düzeyi çok yüksek bir il. Batman'ı tutuklamalarla, baskıyla, katliamlarla sindiremeyeceğini bilen devlet, toplumu apolitikleştiren ve ahlak dışına iten cinsel istismar, cinsel saldırı ve fuhuş gibi konular ile teslim almaya çalışıyor."

ÇÜRÜTÜLEREK TESLİM ALMA POLİTİKASI YÜRÜTÜLÜYOR

İktidarın kendini var ederken, sistemleri oluştururken belli başlı sistemleri inşa ettiğini vurgulayan Başaran, "İnşa etmeye çalıştığı sistemlerle kadına ve gençlere yöneliyor. Mesela gençler için düşünülen "Ak gençlik" biçimi. Bu "Ak gençlik" ile itiraz etmeyen, iktidarın bütün politikalarını kabul eden, teslim olan, ajanlık dayatmalarında hatta gönüllü ajanlık yapan, oluşturduğu savaş politikaları içerisinde kendisini bir silah olarak gören gençlik tipolojisi oluşturmaya çalışıyorlar.

Yine kadınlar cephesinde de itaat eden, itiraz etmeyen, eşitlik mücadelesi, özgürlük mücadelesi yürütmeyen, tekleşen iktidarlaşan, yok eden yönelimlerine karşı sessiz ve silik kalan bir kadın profili yaratmaya çalışıyorlar. İşte bunu yaratırken iktidarın belli yol ve yöntemleri var. Fuhuş da aslında tam bu yol yöntemlerden biri. Çünkü siz toplumu ne kadar kire bulaştırırsanız ne kadar yaptığınız suçların ortağı yaparsanız itirazın o kadar düştüğünün farkında olursunuz. İşte toplum buna itilmeye çalışılıyor. Çürütülerek teslim alma politikası yürütülüyor. Bugün Batman’da uygulanmak istenen yöntem tam da budur" diye konuştu.

'BATMANLILAR BU POLİTİKALARA GEÇİT VERMEDİ'

Devletin Batman’da yürüttüğü politikaların sonuçsuz kaldığını belirten Başaran devamla şunları belirtti: "Batman 90’lı yıllarda da bir dönem bu gibi kirli politikalar ile teslim alınmaya çalışıldı. Devletin bu kirli politikaları Kürt illerinde halk tarafından fazlasıyla çürütülmüştür. Çünkü Batman’ın örgütlü kadın mücadelesi sistemin ne yapmak istediğinin farkında ve buna karşı da çok yoğun bir mücadele yürütüyor. Belediyelerimize kayyum atanmış olabilir, bütün kurumlarımız kapatılmış olabilir kadın kurumları çocuk kurumlarımız kapatılmış olabilir ama bizler yine de alanlarda meydanlarda bize reva görülen gençliğe ya da gelecek nesillere reva görülmek istenen bu yönelimin karşısında duracağız."

Halkın devlet tarafından uygulanmak istenen politikalardan haberdar olduğunu dile getiren Başaran, dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olan Sema Ramazanoğlu’nun 'Bir kereden bir şey olmaz' sözünü hatırlatarak "Bizler aslında iktidarın bu meseleye nasıl yaklaştığını çok iyi biliyoruz. Ramazanoğlu geçmişte farkında olarak veya olmadan bir şekilde zihniyetini ayyuka çıkarmış oldu ama bizler bu zihniyetin yıllardır tanığıyız" ifadelerini kullandı.