Dikili’nin bisikletli sütçü kadını

Adana Küçük Dikili’de herkes onu ‘bisikletli sütçü kadın’ olarak tanıyor. Şerife Çiftçi (33), her sabah bisikletiyle bütün mahalleyi gezerek süt dağıtıyor.

Bisikletli sütçü kadın olarak bilinen Şerife Çiftçi, “Sabah 09.00’da bisikletime biner bütün mahalleyi gezerek sütlerimi dağıtıyorum” diyerek, ilk zamanlar sütlerini dağıtacak bir arabası olmadığından bisiklet ile sütlerini dağıtmaya başladığını söylüyor. Çiftçi, “Tüm tepkileri tahmin etmeme rağmen başladım. Erkeklerden sözlü bir taciz işitmedim ama bakışları birçok şeyi söylüyordu zaten” diyor.

Adana Küçük Dikili’de herkes onu ‘bisikletli sütçü kadın’ olarak tanıyor. Şerife Çiftçi (33), çocukluğu hayvanlarla iç içe geçmiş bir kadın. Hayvancılıkla uğraşan bir ailenin çocuğu olarak bu işe yıllardır ilgisi ve beceresi olduğunu ifade eden Çiftçi, şunları söylüyor: “Ailem hayvancılık yapıyordu. Evlenene kadar da bu böyle devam etti. 5 sene önce evlendim. 2 yıl önce de ailemin desteği ile hayvancılık yapıp süt satmaya başladım.”

HAYVANLARIMI DA İŞİMİ DE SEVİYORUM

Her sabah saat 05.00’te kalkıp üç ineğinin ve buzağının bakımını yaparak güne başlayan Çiftçi, şöyle devam ediyor: “Ahır temizliği, yemleme, süt sağma saat 08.00’e kadar sürer. Tüm bunları yaparken hayvanlarımla sohbet etmeyi de ihmal etmem. Onları da işimi de çok seviyorum. Bir inek ile işe başladım, şimdi ise üç inek bir buzağım var. Kazancım arttıkça hayvan sayımı da arttırmak niyetindeyim. Bir inek hafta da 2 çuval saman, bi çuval yem ve bir çuval kepek yiyor. Bunun da bana haftalık maliyeti 350 lirayı buluyor. Şu an çok kar etmesem de ‘olur’ diyorum.”

BİSİKLET ÜZERİNDE MAHALLE TURU’

İlk zamanlar arabası olmadığından bisiklet ile saat 09.00’dan itibaren sütü dağıtmaya başladığını söyleyen Çiftçi, şunları paylaşıyor: “Maddi imkânsızlıktan araba alacak para da olmayınca karşılaşabileceğim tüm tepkileri tahmin etmeme rağmen başladım. Erkeklerden sözlü bir taciz işitmedim ama bakışları birçok şeyi söylüyordu zaten ama kadınlardan ise tam tersine destekler almaya başladım. Kısa sürede müşterilerimi neredeyse üçe katladım. Bisikletli sütçü kadın diye bahsediyorlarmış. Bu bana da sempatik geldi. Bu işi götürebildiğim yere kadar götüreceğim.”