Dünya kadınları Sakine Cansız Festivali’nde buluşacak

“Dünya Saraların mücadelesi ile güzelleşecek” diyen kadınlar, İsviçre’nin Zürih kentinde gerçekleştirilecek 5. Sakine Cansız Festivali’nde buluşmaya hazırlanıyor.

9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketinin ve PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez anısına İsviçre’de geleneksel olarak düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali’nin 5’incisi 10 Haziran Pazar günü Zürih’te gerçekleştirilecek.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Emekçi Kadınlar Birliği, Yeni Kadın, SYKB, Mor Verein Frauenlesbenkasama, Bewegung für Sozialismus (BFS), Frauengruppe Medico İnternational, Solifon Zürich, Kampüs Cadıları, PYD-Jin, Kaffedonne, Babachincin, Labyrinthplaz, Frauenlora, Partizan Kadın, Zürih Amed Komitee, Wilp İnternational Womens, Frauen Bündnis, MLGS, Tev-Cand ve Komalên Jinên Ciwan organizasyonluğunda düzenlenecek Festival’in hazırlıkları tamamlanmış durumda.

‘KADINA ŞİDDET VE DİRENİŞ’

Festival alanında kurulacak çadırlarda bir taraftan “Kadın şiddet ve direniş” konulu paneller düzenlenirken, bir taraftan da gün boyunca farklı kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılacak. Yine kurulacak otantik Kürt çadırı içerisinde gün boyunca Dengbejler stranlarını seslendirecek.

Festivalin önemli programlarından birisi de çocuklara yönelik düzenlenecek özel programlar olacak. Festival’de çocuklara özel ip yarışması, çuval yarışması, yumurta yarışması, yoğurt yarışması olmak üzere birçok etkinlik yapılacak.

GELİRİ EFRİNLİLERE GİDECEK

Festivalin bütün geliri, Türk devleti ve ona bağlı çetelerin işgali sonucu Efrîn’i terk ederek Şehba’ya yerleşmek zorunda kalan Efrînlilere gönderilecek. Amed Spor için de bir standın açılacağı festivalde Amed Spor eski Futbolcusu Deniz Naki, kulübün formalarını imzalayacak buradan gelen gelirde Efrînlilere gönderilecek.

BİRÇOK SANATCI SAHNE ALACAK

Dengbejler grubu, kadın korosu, erbane grubu, folklor grupların yanı sıra Festival’de Kürt sanatçıların yanı sıra İsviçreli, İtalyan, Fransız sanatçılarda yer alacak. Öte yandan farklı halklara mensup kadınlar kendi yöresel etkinliklerini de festivalde sergileyecek.

DÜNYA KADINLARI ORADA OLACAK

Sakine Cansız’ın ve yoldaşlarının mücadelesi ışığında düzenlenen Festival, her yıl biraz daha enternasyonal boyut kazanarak gerçekleştiriliyor. Rojava devrimi ve Kürt Özgürlük Mücadelesinin dünya kadınlarda yarattığı etki, faklı kimliklerden kadınları Sakine Cansız Festivali’nde birleştirmeye devam ederken, aynı zamanda aynı amaç uğruna mücadele bilincini de güçlendiriyor.

‘DÜNYA SARALARIN MÜCADELESİ İLE GÜZELLEŞECEK’

Öte yandan İsviçre Kürt Kadın Hareketi, “İsviçre’de yaşayan bütün kadınları kendi renkleri ile festivalde yerini almalıdır” diyerek, festivale katılım çağrısında bulundu. 24 Haziran seçimleri için HDP ve onun adayı Selahattin Demirtaş’ın İsviçre’de yarattığı coşkunun festival alanına taşınması gerektiğine vurgu yapan İsviçre Kürt Kadın Hareketi, şunları ekledi: “24 Haziran mesajımızı hep birlikte festival alanında verelim. Unutmayalım ki; dünya Saraların mücadelesi ile güzelleşecek.”