GÖRÜNTÜLÜ

Fransa'da 8 Mart: Jin Jiyan Azadî ile devrime yürüyoruz

TJK-F’nin de öncülük yaptığı birçok noktada gerçekleşen eylemlerde Kurdistan’da verilen mücadelenin kadın öncülüğünde bir devrime dönüşerek tüm kadınlar için umut olduğu vurgulandı.

FRANSA 8 MART

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Fransa’da 160 noktada eylemler gerçekleştirildi. Feminist Kollektif’in “Un Jour Sans Nous” (Birgün Bizsiz) çağrısıyla gerçekleştirilen bir günlük grevle ise patriarkal sisteme seslenilerek kadınların özgürlüğünü elde edinceye kadar mücadelelerinin devam edeceği mesajı verildi.

MARSİLYA



Marsilya’da önceki günler sokaklara devrimci kadınların isimlerini vererek ve dengbêj dinletileri sunarak 8 Mart eylemlerine start veren Kürt kadınlar, bugün de Arîn Mîrkan Kadın Meclisi öncülüğünde Canebiere meydanından Marsilya valilik binasına kadar süren bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yoğun yağmur yağışı altında coşkuyla yürüyen kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinin yer aldığı yelekler giyerek, 25 yıllık tecride dikkat çekti. Zılgıt çekerek ve “Jin Jiyan Azadî sloganları ile Noailles’a kadar yürüyen Kürt kadınlar, burada Fransız kadınlarla buluştu. Birlikte Marsilya valilik binasına kadar yürüyerek, düzenledikleri mitingle ortak taleplerini dile getirdiler.

Artan kadın taciz, tecavüz ve kadın katliamlarına dikkat çekilen konuşmalarda, erkek egemen sistemi besleyen devlet yasalarına da dikkat çekildi.

PARİS

Place Gambetta’da  kadın kurumları, feminist yapı, sendika ve siyasi partilerden oluşan 70 yapının çağrısıyla bir araya gelen kadınlar ve kadın özgürlüğünü savunanlar, saat 14.00’da yürüyüşe başladı. Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) kortejin en önünde yer aldı. Üzerinde “Jin, jiyan, azadî” sloganının yazıldığı ve Paris’te 9 Ocak 2013 ve 27 Aralık 2022 tarihlerinde katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara’nın fotoğraflarının yer aldığı pankart en önde taşındı. Yol boyunca sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı Fransızca ve Türkçe atıldı. Öte yandan yürüyüş boyunca okunan metinlerde kadına karşı şiddet, kadın emeğinin sömürüsü, kadına karşı nefret suçlarının erk – devletten bağımsız ele alınamayacağı vurgulandı.

Savaşlarda en çok kadın ve çocukların mağduriyet yaşadığına dikkat çekilen konuşmalarda, Kürt kadınlarının Ortadoğu’da büyük bir mücadele vererek erk-devlet ve patriarkal sisteme karşı Demokratik Konfederalizm’i inşa ettiği vurgulandı.

Tüm kadınların bir çatı altında birleşerek erk-devlet ve ataerkil zihniyete karşı birleşik mücadele vermesi gerektiğinin dile getirildiği konuşmalarda kadınların örgütlü gücüyle özgürlüğünü mutlaka elde edeceği vurgulandı.

Yürüyüş ve miting Bastil’de sona erdi.

STRASBOURG

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla eylem ve etkinliklerin düzenlendiği bir diğer Fransa kenti ise Strasbourg’du.

Zîn Kadın İnisiyatifi’nin de içinde bulunduğu 25 kadın kurumu, feminist yapı, sendika ve siyasi partinin çağrısıyla düzenlenen yürüyüş saat 14.00’da Place Kleber’de başladı.

Yürüyüş kortejinin en önünde yer alan TJK-F’ye bağlı Zin Kadın İnisiyatifi üyeleri, Paris Şehitlerinin yanı sıra, üzerinde Fransızca “Biz kadınlar jin, jiyan, azadî ile devrime yürüyoruz” pankartı taşındı.

Yürüyüş boyunca Zîn Kadın İnisiyatifi aktivistleri, Kürt kadınlarının devrim ve özgürlük mücadelesinin tarihini, Jineoloji’yi  ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın devrimindeki rolünü ele alan broşürler dağıttı. Yol boyunca tüm kadınlar hep bir ağızdan Fransızca ve Kürtçe “Jin, jiyan, azadi” sloganı atıldı. Kadınların özgürlük mücadelesinin erk-devlet ve patriarkal sisteme karşı mutlaka başarıya ulaşacağının altı çizilen yürüyüş ve miting, Adalet Sarayı önünde yapılan konuşmalarla sona erdi.

MULHOUSE

Fransa’nın Mulhouse kentindeki eylem ise saat 17.30’da Place De La Bourse’da başladı. Sema Yüce İnisiyatifi’nin de içerisinde yer aldığı Collectif Feministe du 68’in çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla ortak mücadele vurgusunda bulundu. Yürüyüş öncesinde kolektif içerisinde yer alan kurumlar açıklamalarını yaptı. Hunermend Zarife Zerrin ise Paris Şehitleri üzerine yaptığı besteyi seslendirdi.

Sonrasında başlayan yürüyüşte sık sık “Sokaklar bizimdir” , “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı. Kadın dayanışmasının önemine vurgu yapılan yürüyüş ve miting, ortak marşlarla sona erdi.