Ekonomik çöküşe karşı 'İşçi Kadın Meclisleri' kuruldu

Kadın Meclisleri, ekonomik krize karşı 'İşçi Kadın Meclisleri'nin kuruluşunu ilan etti ve tüm kadınlara çağrıda bulundu.

Kadın Meclisleri, yazılı açıklama yaparak, ekonomik krize karşı işçi kadınlara yönelik bir meclis çalışması başlattıklarını duyurdu.

'YENİ DİRENİŞ HATTI...'

Açıklamada, "Ekonomik kriz tüm inkarlara rağmen geldi çattı. Emeğiyle geçinenler için zaten çok ağır olan şartlar giderek keskinleşiyor. Hayatın her alanında erkeklerle eşit olmayan koşullarda ve şiddet tehdidi ile yaşamak zorunda bırakılan kadınlar için ise şimdi yeni bir örgütlenme ihtiyacı ve direniş hattı ortaya çıkıyor" denilerek, üreten kadınların örgütlenmesinin önemine değinildi.

"Kadın işsizliği oranı ise yüzde 13. Buna rağmen çalışmak isteyen kadınların önüne setler çekiliyor. Bu setleri aşıp iş hayatına girdiğimizde erkeklerden daha çalışkan, daha akıllı, daha özverili olmamız bekleniyor. İş yerinde ayrı, evde ayrı emek veriyoruz" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Mücadelemizle kazandığımız çalışma hakkımızın, kriz bahanesiyle elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz" diye belirtildi.

'EMEK VE KADIN DÜŞMANLIĞININ İŞ BİRLİĞİNİ ENGELLEYELİM'

Açıklamada, derinleşecek olan krizin kadınlara getireceklerinin tarihsel deneyimlerle öngörülebilir olduğuna dikkat çekilerek, şunlar ifade edildi: "Kadınlar olarak, patronların kapitalizmin yapısal krizi karşısında kadınlar aleyhine atacağı hiçbir adıma şaşırmamalı, ancak hazırlıklı olmalıyız. Emek düşmanlığı ile kadın düşmanlığının iş birliğine izin vermemeliyiz. Arjantin, İrlanda, İspanya dahil; kadınlar krizin karşısında bir araya geliyor. Dünya kadınları aynı günlerde beraber mücadele ediyor. Bu kriz, kapitalizmin krizi! Krizi biz kadınlar değil kapitalizm yarattı. (...) Öyleyse krize ve erkek şiddetine beraber direnelim. İşçi Kadın Meclisleri'ni birlikte kuralım."

'ARAMIZA KATILIN' ÇAĞRISI

Kadın Meclisleri, açıklamasının sonunda da "Ücretli çalışan kadınlar olarak mücadele adresimiz İşçi Kadın Meclisleri olmalıdır" diyerek, şu çağrıları yaptı: "Yaşadığımız sorunları en iyi biz bilir, çözüm yoluna da biz karar verebiliriz. İş yerinde, fabrikada, atölyede, ofiste birlikte çalışıp üretiyorsak bize dayatılan çalışma koşullarına ve işten çıkarmalara karşı bir araya gelmeliyiz. Kadınların emeğini sömürme konusunda örgütlü ve kararlı olan patronlara karşı durmak, gidişatı değiştirmek için bizler de örgütlü olmalıyız. Ücretli çalışan tüm kadınlara çağrımızdır. Mesai arkadaşlarımızı, bizim gibi düşünenleri bir araya getirelim. Bir kadın mobbinge uğrarsa, kötü koşullarla çalışmaya zorlanırsa, işten atılırsa işçi kadınların yanında patronların karşısında olalım. İş yerinde, fabrikada, ofiste yalnız değilsin. Herkesin eşit şekilde yer alacağı 'İşçi Kadın Meclisleri'ni kuralım, birlikte düşünelim, beraber karar verelim, mücadele edelim. Aramıza katılın ve birlikte değiştirelim."