Elektronik kelepçe cezasından dolayı ev hapsindeler

20 Mart'ta Amed'de gözaltına alınan ve elektronik kelepçe cezasına çarptırılan 11 kadından biri olan HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Sevim Coşkun, devletin bu tür baskılarla kadın mücadelesinin önünü almak istediğini kaydetti.

Amed'in Yenişehir ilçesinde 20 Mart günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi için açlık grevinde olan Leyla Güven ve diğer direnişçilere destek amacıyla eylem yapan 14 kadın gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kadınlarda 11'i ev hapsi ve elektronik kelepçe cezasına çarptırıldı. Elektronik kelepçe cezasına ilişkin konuşan HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Sevim Coşkun, Amed'de ilk defa kadınlara yönelik bir cezanın verildiğini vurguladı.

Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinin dolu olmasından kaynaklı böyle bir yöntemin devreye konulduğunu belirten Coşkun, devletin bu şekilde kadınların mücadelesinin önünü almak istediğinin altını çizdi. Açlık grevine destek eylemi yaptıkları 20 Mart'ta gözaltına alındıklarını hatırlatan Coşkun, "5 gün boyunca gözaltında kaldık. Mahkemede elektronik kelepçe cezasına çarptırıldık. Bu yöntemle devlet kadınlara diz çöktürmek istiyor. 5 gündür 11 kadın ev hapsindeyiz. Bu yöntem sadece HDP'li siyasetçi kadınlara karşı uygulanıyor" dedi.

Hükümetin biran önce Leyla Güven ve açlık grevi direnişçilerinin çığlığına ses vermesi gerektiği ifade eden Coşkun konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Devletin baskılarına karşı halkı davamızdan asla geri adım atmayacağız. Çünkü Leyla Güven haklıdır ve biz de onun yanındayız. Sayın Öcalan'a yönelik tecridin kalkması lazım. Tecrit insanlık suçudur. Herkese çağrıda bulunuyorum, Leyla Güven ve tutsakların sesine ses verin."