‘Erdoğan yine ucuz numaralarını devreye soktu’

Erdoğan’ın Yeni Zelanda’da camilere yönelik gerçekleşen terör saldırılarını seçim kampanyasında kullanması “Münchner Merkur” gazetesi tarafından “Erdoğan yine ucuz numaralarını devreye soktu” şeklinde yorumlandı.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde Al Noor ve Linwood adlı camilere yönelik gerçekleşen ve 50 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının görüntülerini Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart seçimleri öncesinde gerçekleştirdiği mitinglerde göstermişti.

Yeni Zelanda ve Ankara rejimi arasında krize yol açan görüntülerin Erdoğan tarafından bu şekilde kullanılması Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde yayınlanan “Münchner Merkur” gazetesi tarafından “Erdoğan’ın ucuz numaraları” biçiminde analiz edildi.

Gazetenin yazarlarından Sebastian Horschvon tarafından kaleme alınan bir haber-yorumda Erdoğan’ın aynı ucuz numaralarını 2017 yılında Türkiye’de gerçekleşen anayasa referandumu öncesinde devreye soktuğu hatırlatıldı. O dönem Erdoğan’ın başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerini “Nazi metotlarını” sergilemekle suçladığı belirtilen analizde devamla şu görüşler dile getirildi:

“Erdoğan şimdi de Yeni Zelanda ve Avusturalya’da Müslümanlara yönelik gerçekleşen saldırıları kullanıyor. Bunlar da Erdoğan’ın yeni ucuz numaraları. Türk Cumhurbaşkanı kaygılı. Çünkü ülkesindeki kötüye giden ekonomi yüzünden partisine yerel seçimlerde bir fatura kesilmesi mümkün. Türk Lirası Euro ve Dolar karşısında yüzde 40’a varan bir değer kaybetti, enflasyon yüzde 20’lere dayandı.

Türkiye’de gıda fiyatları yüksek seviyelerde. 15 yıl sonra Erdoğan’ın AKP’si başkent Ankara’yı kaybedebilir. Erdoğan bu yüzden son terör saldırılarını kullanarak kutuplaştırma siyasetini deniyor. Peki burada telaşlanmalı mıyız? Evet. Peki ciddiye almalı mıyız? Hayır. En önemli soru da şu; Erdoğan’ın bu taktiği bu kez kendisi açısından işe yarayacak mı?”