Fidan Doğan Festivali 17 Haziran’da Paris’te

Fransa’da yaşayan kadınlar 17 Haziran Pazar günü 2. Fidan Doğan (Rojbîn) Kadın Festivali’nde buluşacak.

Fidan Doğan (Rojbîn) anısına "Kadın kırımına karşı kadın özgürlüğü" şiarıyla düzenlenen festival, Creteil Pompadour Val De Marne Parkı’nda saat 12:00-19.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Kürt Kadın Hareketi Uluslararası Temsilciliği tarafından organize edilen festivalin ev sahipleri arasında Fransız Komünist Parti Milletvekili Marie Georges Buffet, Val De Marne Senatörü Laurence Cohen, Bölge Meclisi Eşbaşkanı Nathalie Dinner ve France-Kürdistan Derneği Başkanı Sylvie Jan bulunuyor.

Festival için yayımlanan çağrıya çok sayıda Fransız politik kadın şahsiyetin yanı sıra birçok kadın kurumu imza attı. İmzacılar arasında Senatör Christine Prunaud, Sol Parti Ulusal Sekreteri Corinne Morel Darleux, Sol Parti koordinatörü ve 20 Paris belediye seçilmişi Danielle Simonnet, Sol Parti Ulusal Sekreteri Laurence Pache, Yeşiller Partisi Champigny sorumlusu, Dünya Kadın Yürüyüşü, Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu, Dayanışan Kadınlar, Tamil Kadınları, Amazing Kolektifi, Barış Hareketi, Irkçılığa Karşı Halklar Arası Kardeşlik Hareketi, Kobanê Kadınlarıyla Dayanışma Derneği, Kabil Fransa Birliği, Fransa Genç Komünistler Hareketi, CNT Sendikası, Fransa Ermeni Koordinasyonu ve Solidaire Sendikası da yer alıyor.

Yapılan ortak çağrıda Kürt kadınlarının, dünya kadınlarının özgürlük savunucuları olduğu vurgulandı. Çağrının devamında, "Fidan Doğan (Rojbîn), 9 Ocak 2013 tarihinde Paris’in göbeğinde Türk gizli servisleri tarafından iki yoldaşı Sakine Cansız ve Leyla Şaylemez ile öldürülene kadar halkının kurtuluşu için mücadele etti. Yaşanılan uzun savaşa rağmen Kürt kadınları demokratik, feminist ve ekolojik toplumun direnişçileridir” diye belirtildi.

Çağrıda Brezilya'dan Marielle Franco, Honduras'tan Berta Caceres de saygı ile anılırken, tüm sistem baskılarına, ataerkilliğe ve cinsiyetçiliğe karşı direnen ve bu uğurda katledilen kadınlar için yürütülecek adalet ve aydınlık mücadelesinin bu festivalin ana prensibi olduğu vurgulandı.

17 Haziran Pazar günü gerçekleşecek olan festival için yayınlanan bildiride "Tüm kadınları, uluslararası kadın dayanışmasını güçlendirmek için harekete geçirmeye çağırıyoruz" denilerek, festivali sahiplenme çağrısı yapıldı.