Finlandiya'da kadınlara zorunlu askerlik gündemde

Finlandiya, ordudaki asker açığını kapatmak için kadınlara zorunlu askerlik hizmeti getirmeye hazırlanıyor.

Finlandiya'da 18 ila 60 yaşlarındaki erkeklerin askerlik yapma yükümlülükleri bulunuyor. Silah kullanmak istemeyenler sivil savunma hizmetlerinde veya devlet kurumlarında görevlendiriliyor.

Orduya katılanlar 165 gün, sivil savunma hizmetlerinde çalışanlar ise 347 gün görev yapmak zorunda. Kadınların ise askerlik yapma zorunlulukları yok. Her yıl ortalama 22 bin erkek zorunlu, 600 civarında kadın da gönüllü askerlik yapıyor.

Yle haber ajansına açıklamalarda bulunan Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen, erkeklerden üçte birinin askerlik yapmadığı için asker açığını kapatmak amacıyla zorunlu askerliğin kadınları da kapsamasını düşündüklerini söyledi.

Kaikkonen, tüm partilerin katılımıyla askerlik hizmetleri için reform yapılmasını ve kadınların zorunlu askerlik yapmasını ele alarak tartışacaklarını belirtti.

KADINLARIN ASKERLİKTEN MUAF TUTULMALARI CİNSEL AYRIMCILIK

Sivil toplum örgütleri ve uzmanların çoğu kadınların askerlikten muaf tutulmalarının cinsel ayrımcılık olduğu görüşünde.

İsveç Kadın Federasyonu Başkanı Anna Jungner-Nordgren, erkek ve kadınlar için celp yapılmasını ve en uygun olanların askerliğe alınmaları gerektiğini söyledi.

Askerlik yasasından başka cinsiyetlerinden dolayı vatandaşlara zorunluluk getiren başka bir yasa olmadığını belirten Junger-Nordgren, “Bunu gözden geçirilmesi gereken zamanı geçmiş bir yasa olarak görüyorum” dedi.

Asker Federasyonu, askerliğin her iki cins için zorunlu olmasını savunurken Yedek Subaylar Birliği daha temkinli davranıyor.

Örgütün Yönetim Kurulu Üyesi Rodney Strandvall, sorunun askere alınan erkeklerin motivasyonları olmamasından kaynakladığını ve aynı sorunun askerlik hizmetlerinin kadınları kapsamasından sonra da görüleceğini ifade etti.

“Gerçekte her iki cinse de aynı davranılması gerekir. Ama geleneksel olarak erkekler savunma görevlerini yaptı” diyen Strandvall, sistemin 5 ila 10 yıl içinde değişeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Barış Federasyonu'ndan Laura Lodenius ise, mevcut askerlik sistemini ayrımcı bulmakla birlikte kadınlara askerlik yapma zorunluluğu getirilmesinin sorunu çözmeyeceği görüşünde. Federasyon, kadınlar ve erkekler için gönüllülüğe dayanan bir askerlik sisteminden yana.

KADIN ASKERLERİN YARISINDAN ÇOĞU MOBBİNG MAĞDURU

Diğer Kuzey Avrupa ülkelerine kıyasla Finlandiya'da kadınların askerlik yapma isteği daha az. Bunun nedeni kadınların erkek askerlerin tehdit, dışlanma ve mobbingine maruz kalmaları olarak ifade ediliyor.

7 yıl önce askerlik yapan Kaisa-Maria Tölli, yazdığı “Rahatsızlık! Kadın Askerde” kitabında söyleşi yaptığı 52 kadına askerlikteki olumlu ve olumsuz deneyimlerini sordu.

Fiziki sorunlar kadınlar arasında oldukça yaygın. Kadınların % 72'si ağır yük taşımanın neden olduğu sakatlıklardan şikayetçi.

Kadınlar, tehdit, baskı ve mobbinge maruz kaldıklarını söylüyor. Kadınların % 32'si tacize uğradığını belirtiyor. Taciz kabaca yapılan şakalar, gizlice çekilip sosyal medyada yayınlanan fotoğraflar, müstehcen öneriler ve yakınlaşmalar şeklinde kendini gösteriyor. Kadınlardan bazıları tecavüz tehditlerine uğruyor.

Kadınların gönüllü askerlik yapmalarının yürürlüğe girdiği 1995 yılından bu yana her yıl ortalama 500 ila 600 arasında kadın askerlik yapıyor. 2020 yılına kadar 8 bin kadın Finlandiya Silahlı Kuvvetleri'nde askerlik görevi yaptı.